UA / RU
Підтримати ZN.ua

Перелом кінцівки: як надати домедичну допомогу

Роз'яснення дали у МОЗ.

Взимку через складні погодні умови може виникати ожеледиця на дорогах. Це підвищує травматизм та переломи кінцівок у зимовий сезон. У Міністерстві охорони здоров'я розповіли, як розпізнати перелом та надати першу домедичну допомогу.

Підозра на перелом кінцівки: як розпізнати

У МОЗ пояснили, що переломи бувають відкриті та закриті. У випадку, якщо перелом – відкритий (із пошкодженням шкірного покриву), в його місці буде болюча рана. Можлива також кровотеча.

Читайте також: Небезпечні медіатравми: як від них захиститися

«У разі такого перелому порушуються функції пошкодженої кінцівки, вона може стати незвично рухливою або набути неприродного положення», – йдеться у повідомленні.

До ознак закритого перелому належить:

При закритому переломі порушується цілісність шкіри, натомість під нею може утворюватися гематома (синець), а сама нога чи рука можуть суттєво набрякати.

Яку домедичну допомогу можна надати при підозрі на відкритий перелом кінцівки

У МОЗ підкреслили, що перш ніж надавати допомогу, слід переконатися, що вам, травмованому і людям навколо нічого не загрожує.

Читайте також: Як захиститися від обмороження і переохолодження: поради для військових

Необхідно заспокоїти людину, яка травмувалася, пояснити подальші дії та зателефонувати за номером 103 для виклику бригади екстреної медичної допомоги.

«Будьте уважними до вказівок диспетчера та дотримуйтеся їх», – додали у МОЗ.

Якщо перелом відкритий, потрібно:

Домедична допомога при закритому переломі: що треба робити

Якщо перелом закритий, потрібно:

«Якщо травмована людина знепритомніла і не має ознак життя, розпочніть серцево-легеневу реанімацію», – пояснили у МОЗ.

Фахівці додали, що якщо ви стали свідком травмування іншої людини, не потрібно проходити повз, а якщо допомога потрібна вам – не треба стидатися попросити про неї.

Раніше у Міністерстві охорони здоров'я розповіли, що треба робити при переохолодженні взимку.

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини і має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для встановлення будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря.