UA / RU
Підтримати ZN.ua

Невикористана відпустка: чи може працівник отримати грошову компенсацію

Роз'яснення дали у Держпраці.

Трудові відносини між працівником та роботодавцем в Україні регулюються відповідним законодавством. Бувають випадки, коли у працівника за декілька років накопичилися невикористані дні щорічних відпусток. Фахівці Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці розповіли, чи може такий працівник отримати грошову компенсацію за невикористану відпустку.

Читайте також: Трудові відносини: чи можна звільнити працівника після відпустки за свій кошт

У Держпраці пояснили, що відповідно до статті 24 закону України «Про відпустки», у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи.

«Якщо ж працівник звільнятися не збирається, за його бажанням частина щорічної відпустки може бути замінена грошовою компенсацією, але при цьому тривалість використаних щорічної та додаткових відпусток не повинна бути меншою, ніж 24 календарних дні за кожен відпрацьований рік», – йдеться у повідомленні.

Під час літніх канікул школярі та студенти можуть шукати роботу. Раніше ми писали, які існують правила надання відпустки неповнолітнім працівникам.

Нагадаємо, чи може піти у відпустку працівник, якщо підприємство перебуває у простої.