UA / RU
Підтримати ZN.ua

Корисні поради: як уникнути дефіциту вітаміну D

Рекомендації дали у МОЗ.

З приходом осені та зменшення кількості сонця, необхідно пам'ятати про профілактику нестачі вітаміну D. Нестача цього важливого вітаміну може провокувати серйозні захворювання. У Міністерстві охорони здоров'я розповіли, для чого потрібний вітамін D та як уникнути його дефіциту.

Для чого потрібний вітамін D

У МОЗ пояснили, що вітамін D забезпечує щільність кісток, розвиток м’язів, допомагає регулювати баланс кальцію, магнію і фосфору. Також він підтримує опірність організму бактеріям та вірусам, бере участь у діяльності нервової системи.

Читайте також: Правильне харчування при стресі: рекомендації МОЗ

Дефіцит вітаміну D може бути пов’язаний із деякими хронічними хворобами та станами, як: 

У дітей дефіцит вітаміну D може призводити до рахіту, у дорослих – до порушення сну та обмінних процесів.

Які є джерела вітаміну D

У МОЗ пояснили, що отримати вітамін D можна з харчових продуктів, дієтичних добавок або ж «виробити» самостійно, адже його синтез починається, коли ультрафіолетові промені сонця потрапляють на шкіру.

Читайте також: Домашня аптечка: що у ній має бути під час війни

«Із сонячними ваннами треба бути обережними, адже тривале перебування на сонці спричиняє фотостаріння шкіри і підвищує ризики розвитку меланоми (раку шкіри)», – йдеться у повідомленні.

Одними з найкращих джерел вітаміну D є м’ясо жирної риби (оселедець, лосось, тунець, скумбрія) і риб’ячий жир. Цей вітамін також міститься в яєчних жовтках, печінці, грибах, сирах. Якщо йдеться про весняно-літній сезон, то регулярного збалансованого харчування і перебування на вулиці 10–15 хв достатньо, щоби здорова людина отримала необхідну кількість вітаміну D.

У МОЗ зазначили, що під час зниження сонячної активності, дорослим варто особливо уважно ставитись до свого раціону та регулярно включати в нього продукти, що є природним джерелом вітаміну D.

«Адже краще отримувати вітамін D саме з харчових продуктів, а не з добавок», – пояснили у відомстві.

Чи можна самостійно приймати вітамін D

У МОЗ наголосили, що через потенційну шкоду не слід самостійно розпочинати прийом вітаміну D.

«Обговоріть це зі своїм лікарем, щоби переконатися, що споживана кількість вітаміну D відповідає вашим потребам. Якщо ви маєте збалансований раціон, можливо, вам взагалі не знадобляться добавки», – йдеться у повідомленні.

Особливо ця рекомендація стосується осіб з груп ризику:

У відомстві пояснили, що люди різного віку потребують різної кількості вітаміну D.

«Його передозування може призвести до накопичення солей кальцію в суглобах, нирках, підвищення рівня кальцію в сироватці крові, сечі та відкладення мінеральних речовин у м’яких тканинах», – резюмували у МОЗ.

Раніше у Міністерстві охорони здоров’я розповіли, як визначити індекс маси тіла (ІМТ) та що робити у випадку надмірної ваги.

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для встановлення будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!