Влітку поласувати соковитою динею та кавуном люблять дорослі та діти. В кавуні є вітаміни, а також у складі літньої ягоди міститься залізо, магній, кальцій, глюкоза та натрій. Як обрати смачний кавун – читайте у матеріалі ZN.UA.
Як правильно обирати кавун
Щоб обрати стиглий, смачний та соковитий кавун, потрібно звернути увагу на:
- Яскраву-жовту або помаранчеву пляму на шкірці – якщо вона є, то це свідчить про те, що він стиглий. Такі плями утворюються на кавуні в тих місцях, де вони торкалися землі.
- Товщину шкірки – якщо вона товста, то, ймовірно, при вирощуванні кавуна застосовували «добавку росту». Тонка шкірка свідчить при те, що під час вирощування не використовувалися нітрати.
- Світлі смужки на шкірці – це ще одна ознака стиглості кавуна.
- Сухий хвостик – у більшості випадків це свідчить про те, що кавун дозрів та буде солодким в середині. Якщо хвостик вологий, то краще обрати інший плід.
- Звук – стиглий кавун, якщо його взяти в руки та злегка постукати, буде мати дзвінкий звук. Глухий звук при постукуванні – кавун не дозрів або зіпсувався.
- Хрускіт – якщо взяти кавун в руки та не дуже сильно здавити його з двох сторін, то з нього повинен доноситися звук хрускоту.
- Вагу – кавун без нітратів буде важити від шести до дев'яти кілограмів.
Слід зазначити, що кавуни є двостатевими ягодами. Вважається, що кавуни жіночої статі смачніші, ніж чоловічого. Їх легко визначити під час покупки – треба подивитися на кружечок внизу плода. Якщо він широкий, а сам плід більш плоский – це кавун-дівчинка, якщо кавун має випуклий низ, а кружечок маленький, то це ягода-хлопчик.
Раніше ми писали, як правильно вибрати полуницю та на що звертати увагу, щоб ягоди були смачними.