UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дерев'яне вікно в Європу

Автор: Віктор Конев

Днями коаліція B4Ukraine звернулася до Євросоюзу із проханням розширити санкції проти РФ і РБ у процесі підготовки наступного, уже 12-го, пакета. Окремий акцент було зроблено на необхідності заборонити ввезення до країн Союзу продукції з білоруської деревини.

Білорусь — активний поплічник РФ у війні проти України, а ще величезна діра в санкційних обмеженнях, накладених на Росію. Навіть попри те, що і сама як союзник агресора перебуває під санкціями. І якщо з тіньовим танкерним флотом Лукашенко не допоможе, то з товарами, що транспортуються сушею, та ще й збігаються у частці експорту, цілком. Зокрема, з поставками продукції деревообробки.

Нагадаємо, що ще цієї весни український парламент прийняв постанову аналогічного змісту, закликавши Раду ЄС та іноземні уряди накласти санкції на вироби з білоруської деревини. Однак у ЄС дослуховуватися до цих прохань не поспішають.

Читайте також: У ЄС досі вагаються із використанням прибутку від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Невже недооцінюють значення цієї категорії товарів як для Білорусі, так і для РФ, яка через дружню країну-сусідку продовжує обходити навіть ті незначні обмеження, що вже запроваджено?

Чи, може, доступ європейських виробників до дешевих сировини й виробів із неї важливіший?

Білорусь давно не тільки політично, а й економічно залежна від РФ. Не вдаючись у подробиці, подивимося на інвестиційну залежність режиму Лукашенка від Путіна. 2022 року Білорусь залучила 7 млрд дол. США іноземних інвестицій, з яких прямі іноземні інвестиції — 6 млрд дол. Найбільший інвестор — Росія (56,1%), за нею йдуть Кіпр (14,7%) і Нідерланди (4,1%), але найчастіше це теж російський інвестиційний капітал, просто виведений у неподсанкційні юрисдикції. А із загальних 6,3 млрд дол., інвестованих Білоруссю за кордоном, аж 87% пішли до РФ. Ось які близькі ці економіки, а деревина — один із основних їхніх спільних знаменників.

Нині діючі санкції, запроваджені ЄС, забороняють імпорт деревини з Білорусі, але от дерев'яні меблі, целюлозу, папір імпортувати можна скільки завгодно. Дивно якось... Як показало розслідування Earthsight, найбільші європейські меблеві ритейлери і надалі закуповують білоруські меблі, попри все. Не підпадають під санкції й деякі види дерев'яних меблів із Росії, а також низка інших виробів із деревини.

При цьому наявні санкції, зокрема, ті, що запроваджені США, обійти дуже просто. Наприклад, є схеми, завдяки яким підсанкційна російська та білоруська деревина обходить американські санкції та присутня на американському ринку. Ще у вересні 2022 року слідчі Агентства екологічних розслідувань виявили російську березову фанеру на американському ринку. Її видавали за в'єтнамську чи китайську. Схема працює й досі, підживлюючи непоганими грошима широкомасштабну війну РФ проти України.

Читайте також: Спроба російського олігарха оскаржити санкції провалилась

Санкції, запроваджені ЄС, обійти ще простіше. За даними OCCRP, російська та білоруська деревина отримує центральноазіатську прописку й спокійно їде до ЄС.

Так, є докази, що польська компанія PLRBL через кілька місяців після запровадження санкцій проти білоруської деревини уклала контракт на суму 1,5 млн євро з киргизькою фірмою Admit на поставку дерев’яних пелет. Власники киргизької компанії — білоруси Дзяніс Пітько й Владімір Мірук. Звичайно, деревину, з якої роблять ці пелети, ці «киргизи» беруть у Білорусі та РФ, причому польські покупці про це точно знають. Із литовськими компаніями Admit теж тісно співпрацює.

Беруть участь у схемах білоруські держпідприємства й напряму. Щоб обходити санкції, представництво «Пінскдерев» у Казахстані зареєструвало нову компанію «Мануфактура Плюс», що успішно продає фанеру Литві, Польщі, Болгарії, Естонії, Угорщині та Латвії. Через Казахстан же їде світом і продукція російського заводу «Вятська фанера», звичайно, теж уже не російського походження.

Бізнес іде: тільки з червня 2022 року по січень 2023-го продажі лісопродукції з лісодефіцитного Казахстану до ЄС зросли майже в 137 разів. А з такого самого нелісистого Киргизстану — у 12 тисяч (!) разів.

Трейдери деревини особливо не приховують, що готові видати будь-який сертифікат її походження, аби тільки клієнт був задоволений. А в Білорусі навіть окремий сервіс працює — сертифікаційна компанія StandartnoBy охоче допомагає всім, хто хоче купити білоруську або російську деревину й мати на неї «пристойні» документи.

Крім того, російський і білоруський лісо- і деревообробний сектори продовжують використовувати техніку та обладнання західних компаній, наприклад Komatsu і Liebherr. Тут узагалі немає жодних обмежень.

І це лише поодинокі епізоди величезного за масштабами процесу.

У першій половині 2023 року ЄС імпортував із Білорусі меблів на 97,2 млн євро (включно з дерев'яними меблями на 61,4 млн євро). Основний потік надходить до Польщі та Німеччини, за ними йдуть Нідерланди, Литва, Румунія, Естонія, Латвія й Франція. При цьому меблі — це найбільша категорія довоєнної торгівлі РБ, яка усе ще не підпала під санкції.

Зауважимо, всі ліси Білорусі є державними й усі доходи від продажу деревини надходять безпосередньо до державної скарбниці. Ба більше, 8% доходів від державних лісів надходять безпосередньо до особистого фонду Олександра Лукашенка — Управління з питань управління майном президента.

Цікаво, чому ЄС заборонив імпорт необробленої деревини та пиломатеріалів із Білорусі, але при цьому не став застосовувати санкції до готової продукції?

Читайте також: Сліпа зона санкцій: ЄС імпортував з Росії «критичних металів» на 13 мільярдів євро – EUobserver

Відповідь на це запитання знають усі великі європейські покупці — співвідношення ціна/якість. Плюс зручна логістика. Адже якщо правильно оформити документи, наприклад, на StandartnoBy, можна й не катати дерева до Киргизстану й назад.

А можна і з цим не заморочуватися. За словами білоруського економіста, обізнаного зі станом справ у лісовій галузі Білорусі (зі зрозумілих причин він попросив себе не називати), деякі їхні деревообробні підприємства вже давно мають свої «представництва» на території ЄС (аналогічно «киргизам» Пітьку й Міруку). Ось тобі й потрібна сертифікація, у тому числі для російського дерева, яке затесалося серед білоруського.

За інформацією чиновника «Бєллєсбумпрома», після запровадження санкцій «галузь змогла впоратися із серйозним викликом». За його твердженням, обсяги виробництва навіть зросли на 5%, і жодне з підприємств концерну (а їх чотири десятки) не те що не закрилося, навіть не простоює. Звісно, адже є попит.

Нічого особистого, як кажуть… Але подібне ставлення з боку західних партнерів, які на словах висловлюють нам усіляку підтримку, а насправді заплющують очі на волаючі порушення їхніх же санкцій за особистої участі їхнього ж бізнесу, пригнічує. А головне — применшує значення (на жаль, і так неключове) цих санкцій та їхній внесок у нашу перемогу.