UA / RU
Підтримати ZN.ua

Що повинен зробити Захід. Саме — ПОВИНЕН

Відступати нікуди не тільки Росії, а й Заходу

Автор: Валерій Калниш

Війна в Україні перестала бути справою тільки України. Це — Третя світова війна, і чим раніше це усвідомлять на Заході, тим краще. Людська натура, а тим більше натура людини політичної — homo politicus — тієї, від котрої залежить прийняття рішень, що впливають на багатьох, завжди велить відкладати гірше на потім. І лише згодом, озираючись назад, такі «люди політичні» визнають, що якби вони прийняли рішення раніше, то тяжких наслідків у майбутньому можна було б уникнути.

Друга світова могла й не розпочатися.

Йодль, командувач штабу вермахту, незадовго до повішення за рішенням Нюрнберзького трибуналу сказав: «Якщо ми ще 1939 року не зазнали поразки, то тільки тому, що близько 110 французьких і британських дивізій, які стояли під час нашої війни з Польщею на Заході проти 25 німецьких дивізій, абсолютно не діяли».

В історії Британії і Франції цей казус увійшов за назвою «Дивна війна». Оголосивши у вересні 1939-го війну Німеччині після її вторгнення в Польщу, Англія і Франція практично не вели бойових дій проти неї по червень 1940-го. Дев'ять місяців. Військовий потенціал союзників був у рази вищий за німецький. Тільки ВПС Франції тоді налічували близько 3300 літаків, тоді як у Люфтвафе було близько 1200.

Історія повторюється. Військовий потенціал НАТО у рази вищий за військовий потенціал рф. Економіка тільки США уп’ятеро більша, ніж рф, чий ВВП порівнянний із ВВП Німеччини. А в НАТО, крім США й Німеччини, ще 28 країн.

Захід боїться перетнути межу. Його допомога важлива й неоціненна, хоч і має доларове обчислення. Однак її замало. Санкції б'ють прицільно, але не забуваймо: рф — країна бідних. У них багато зброї, проте рівень життя невисокий. Тож ті, хто не мав айфона з причин бідності, його й не куплять, але не через санкції.

Рф почала заляльковуватися. Їй уже нецікаво зберігати навіть видимість якихось демократичних процесів у країні. У ніч на 4 березня практично всі провайдери рф заблокували роботу сайтів незалежних медіа: «Медузи», BBC, «Радіо Свобода», Deutsche Welle. Вони почали обмежувати доступ до соцмереж. Доступність Facebook упала до 37%, Twitter — до 17%. Їм на зміну прийде держпропаганда, яка і в так позбавлених критичного мислення головах росіян продовжуватиме плекати демона брехні, шовінізму та рашизму.

Настав час Заходу зрозуміти: тієї Росії, з якою можна було б вести діалог, більше немає. Є диктатура. В її основі — безвольне, бідне населення, трохи вище — байдужний і зомбований пропагандою середній клас, що повністю залежить від боягузливої верхівки, яка не бачить шляхів до відступу, бо навколо «сама Гаага», й до дрожу боїться верхівки цієї піраміди — божевільного диктатора. А йому переговори не потрібні. Йому потрібна моя країна — цілком і повністю.

Відступати нікуди не тільки рф, а й Заходу. Джон Болтон, що був у часи Трампа радником президента з нацбезпеки, вчора написав: «У Путіна є дві чіткі стратегічні цілі: 1) відновити російську гегемонію (або навіть суверенітет) на просторі колишнього Радянського Союзу; 2) послабити НАТО. Путін бачить у цьому залежність: чим слабше НАТО, тим сильніша Росія».

Зрозуміло, чого боїться колективний Захід. Він боїться ядерної війни, боїться виступу Китаю на боці рф. Але ядерна війна вже почалася. Окупант усю ніч обстрілював найбільшу в Європі атомну станцію — Запорізьку.

Я не маю наміру радити професійним дипломатам. Але передбачити, чим усе скінчиться, неважко. Або Захід вступає у війну з рф, і є всі шанси на перемогу. Або Захід не вступає у війну, і тоді в України катастрофічно знижуються шанси перемогти рф. Багато нас помруть. Вас, Захід, такий вибір влаштовує? Це та ціна, яку ви хочете заплатити за власний спокій?

Рвонувши з санкціями, ви задали хороший темп. Але тепер зменшили оберти. Ви дали нам те, що змогли, але нам треба ще більше. Вам треба ще більше. Захищаючи нас, ви захистите себе. Нам потрібні не тільки зброя і гроші. Нам потрібні ви — ваші ППО й авіація. Нам потрібне безпечне небо!

Більше статей Валерія Калниша читайте за посиланням.