UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зниження облікової ставки спричинить перетік клієнтів до великих банків – експерт

Малі фінустанови не зможуть на тривалу перспективу утримати високі ставки за депозитами.

Зниження Національним банком України облікової ставки з 22 до 20% із 15 вересня 2023 року матиме вплив на вартість інших фінансових інструментів, зокрема депозитів, пише у своєму матеріалі для ZN.UA «Якими будуть депозитні ставки після зниження облікової» аналітик компанії «Центр біржових технологій» Максим Орищак.

Рішення НБУ є одним із кроків циклу зниження облікової ставки. Ймовірним наслідком цього  буде перетік клієнтів із менших фінансових установ, які не зможуть собі дозволити довго тримати високі ставки, до великих гравців, що мають такі можливості.

«Чи погано це? Зазвичай так, бо у банківському секторі має бути місце і для великих, і для середніх, і для зовсім маленьких фінансових установ. Здорова конкуренція між ними — запорука розвитку всього сектору», - зазначає експерт.

Водночас він додає, що у кризовий період подібні тренди не мають викликати занепокоєння. Зокрема тривалий час можна спостерігати, як  банки не першої десятки пропонують клієнтам дуже високі відсотки за депозитами, аби лише залучити їхні кошти.

«В умовах нинішніх ризиків і 100-відсоткової гарантії за вкладами від держави тій таки державі і всім нам як платникам податків буде спокійніше, якщо гроші громадян будуть у безпеці», - підкреслює Орищак.

Читайте також: Без оптимізму: вже другий місяць поспіль у бізнеса негативні очікування щодо своїх результатів – НБУ

Заначимо, що за даними НБУ, середня ставка у серпні для нових гривневих депозитів для фізосіб знизилася на 0,5 відсоткового пункта  до 12,2% річних, а для бізнесу - впала одразу на 1 пункт до 13,4%. Водночас середня ставка за валютними депозитами зросла на 0,1 в.п. – до 1,2% річних.