UA / RU
Підтримати ZN.ua

Як пом’якшення валютних обмежень уплинуло на роботу бізнесу

Автор: Олександр Руденко

На початку повномасштабної війни Національний банк України зафіксував обмінний курс гривні та запровадив низку заходів захисту й адміністративних обмежень. Ці рішення допомогли запобігти паніці та забезпечити стабільну роботу фінансової системи. Вони також сприяли адаптації бізнесу й населення до умов повномасштабної війни. Водночас режим фіксованого курсу з жорсткими валютними обмеженнями хоч і має свої переваги, проте недоліки й труднощі з часом набрали більшої ваги. З огляду на це 29 червня 2023 року НБУ затвердив стратегію пом’якшення валютних обмежень, переходу до більшої гнучкості обмінного курсу та повернення до інфляційного таргетування (далі — Стратегія), в якій визначив ключові пріоритети, принципи та передумови реалізації заходів монетарної та валютно-курсової політики для збільшення курсової гнучкості та, врешті-решт, послаблення більшості обмежень за торговельними операціями й обмежень щодо руху капіталу.

Стратегія валютної лібералізації НБУ

Стратегією визначено дорожню карту послаблення валютних обмежень. У ній передбачено такі етапи з відповідним фокусом:

Перший етап — мінімізація множинності обмінних курсів, лібералізація торговельних операцій і сприяння новим кредитам та інвестиціям;

Другий етап — лібералізація торговельного фінансування, управління валютними ризиками банків, можливість репатріації відсотків за «старими» борговими зобов’язаннями та інвестиціями;

Третій етап — можливість виплат за кредитами та інвестиціями, лібералізація операцій населення й операцій із деривативами, можливість кредитування нерезидентів та інвестицій за кордон.

Діючи на основі зазначеної дорожньої карти, НБУ з 3 жовтня 2023 року перейшов до режиму керованої гнучкості обмінного курсу, де офіційний курс визначається на основі курсу за операціями на міжбанківському ринку й не встановлюється директивно на рівні постанови №18.

Читайте також: Валютні послаблення від НБУ не розв'язують проблеми великого бізнесу – “Метінвест“

Нова хвиля валютної лібералізації: імпорт послуг, дивіденди та кредити

Вже за сім місяців, 3 травня 2024 року, НБУ впровадив новий пакет пом’якшення валютних обмежень у межах другого етапу, визначеного Стратегією, а саме:

Читайте також: Яким має бути нагляд за монетарною політикою центрального банку

Вплив пом’якшення валютних обмежень на економіку

Такі зміни, на переконання НБУ, дадуть змогу мінімізувати ймовірність дефолтів українських позичальників і забезпечать сприятливіші умови для реструктуризації зовнішніх кредитів, а також поліпшать умови для залучення нового капіталу в Україну. Водночас представники НБУ однозначно заявляють, що реакція на будь-який непродуктивний відплив капіталу буде оперативною та жорсткою.

Додатковим запобіжником є встановлений у Стратегії поетапний підхід до впровадження будь-яких змін до наявної системи валютного регулювання: реалізація кожного окремого кроку Стратегії не визначатиметься часовими межами, а ґрунтуватиметься на оцінці дотримання низки наперед визначених макроекономічних критеріїв. Кожному наступному кроку передуватиме оцінка попередніх заходів для пом’якшення валютних обмежень, і здійснюватиметься цей крок на підставі оцінок його впливу на стан валютного ринку, міжнародних резервів, макроекономічну та фінансову стабільність із урахуванням мінімізації ризику повторного запровадження відповідного валютного обмеження.

Запроваджені в травні 2024 року пом’якшення валютних обмежень були довгоочікуваними з боку бізнесу, хоч і не позбавленими потенційних ризиків. Вочевидь, НБУ та обслуговуючі банки докладають необхідних зусиль для моніторингу сумлінності виконання наявних валютних обмежень, аби правильно оцінити ефективність ужитих заходів і довести до кінця заходи валютної лібералізації, визначені в Стратегії на першому й другому етапах дорожньої карти.

Читайте також: Валютний ринок лихоманить. Причини, наслідки, прогнози

Обмін валюти й обмеження переказів: питання, що турбують бізнес

Доцільно також звернути увагу на окремі моменти, почасти ідентифіковані у Стратегії та виокремлені представниками ринку в процесі поточної діяльності.

По-перше, оскільки Законом України «Про валюту та валютні операції» встановлено, що загальний строк дії заходів захисту не може перевищувати 18 місяців протягом 24 місяців, починаючи з дня першого запровадження відповідного заходу захисту, доцільно переглянути окремі заходи захисту та адміністративні заходи, впроваджені ще 2022 року на рівні постанови №18 (які діють більш як 18 місяців) з огляду на їхню доцільність та ефективність у контексті нещодавно впроваджених валютних пом’якшень та відповідно до мети Стратегії.

По-друге, Законом України від 22 листопада 2023 року №3498-IX обслуговуючим банкам тимчасово, до 31 грудня 2024 року, дозволено здійснювати для клієнтів операції з продажу (обміну) російських рублів та/або білоруських рублів у безготівковій формі за умови дотримання визначених умов. Однак насправді такий механізм не є дієвим. Банки не можуть виконати встановлених вимог і тому не здатні забезпечити виконання запитів клієнтів на обмін відповідних коштів. Тож доцільно розглянути альтернативний механізм, який би забезпечив інтереси як клієнтів, так і обслуговуючих банків. Це дасть змогу українським підприємствам обміняти наявну грошову масу та запустити відповідні кошти у власну господарську діяльність.

По-третє, НБУ нещодавно анонсував можливість упровадження лімітів для вихідних P2P-переказів із карткових рахунків фізичних осіб за сумою та кількістю вихідних платежів на місяць. З огляду на виклики, з якими стикаються фізичні особи у воєнних реаліях, а також можливості та переваги, підтверджені досвідом P2P-переказів в Україні, доцільно розглянути альтернативні моделі обмеження шахрайських дій у сфері таких переказів. Наприклад, упровадити посилені вимоги та критерії ризику в межах реалізації обслуговуючими банками ризик-орієнтованого підходу під час роботи з відповідними платежами та клієнтами.

Читайте також: Валютне ралі: невдовзі — зупинка з відкатом назад

Підсумовуючи, можна виділити ключові аспекти у сфері валютного регулювання в Україні, що потребують уваги та вдосконалення. Насамперед необхідно переглянути заходи захисту, впроваджені 2022 року, з огляду на їх актуальність та ефективність у світлі нових валютних послаблень. Також є потреба в розробленні дієвого механізму обміну російських та білоруських рублів, який би задовольняв інтереси як клієнтів, так і банків, сприяючи ефективному використанню цих коштів у економіці України. Крім того, важливо знайти баланс між гарантуванням безпеки P2P-переказів та збереженням їх доступності для громадян в умовах воєнного стану. Замість жорстких лімітів варто впровадити посилені вимоги та критерії ризику в межах ризик-орієнтованого підходу банків. Ці заходи мають на меті оптимізувати валютне регулювання, підтримати економічну активність і захистити інтереси учасників фінансового ринку в складних умовах.