UA / RU
Підтримати ZN.ua

У ЄС розглянуть зупинку безвізу із Грузією

Рішення прийматимуть більшістю голосів і буде реакцією на прийняття закону про іноагентів.

Протести в Грузії перед прийняттям закону про іноагентів

Протести в Грузії перед прийняттям закону про іноагентів

Питання про зупинку візової лібералізації між Грузією та Європейським Союзом таки піднімуть для обговорення в ЄС, заявив Посол Євросоюзу в Грузії Павло Герчинський.

«Ми домовилися про лібералізацію візового режиму з Грузією, але з певними умовами. І тепер, після ухвалення закону про прозорість іноземного впливу, ми маємо перевірити, чи ще діють умови лібералізації візового режиму щодо Грузії», - цитує його «Грузія Online».

Він зазначив, що для припинення безвізу на шість місяців потрібно погодження більшістю голосів держав-членів ЄС, а не згода усіх.

«Моя думка як посла ЄС полягає в тому, що якщо лібералізація візового режиму буде зупинена, громадяни постраждають, тому що вони вже багато років користуються умовами вільного пересування, і людям доведеться заплатити високу ціну, а це безумовно не є метою ЄС. Але  рішення буде ухвалене країнами-членами найближчими тижнями», - зазначив Герчинський.

Читайте також: США може відмовити у наданні Грузії $390 млн у відповідь на закон про іноагентів – Держдеп

Європейська комісія офіційно ухвалила безвізовий режим короткотермінових поїздок для громадян Грузії у 2016 році, а 28 березня 2017 року закон набрав сили.

Водночас 3 червня 2024 року в Грузії остаточно затвердили в закон «Про прозорість іноземного впливу», відомий як закон про іноагентів, який не підтримували в ЄС.  Після цього в Євросоюзі попередили, що розглядають «усі варіанти» реагування на такий крок грузинської влади.