UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Чехії назвали запит на ордери для арешту керівництва Ізраїлю та ХАМАС «жахливою пропозицією»

Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала вважає неприйнятним пропозицію МКС

Глава уряду Чехії Петр Фіала розкритикував головного прокурора Міжнародного кримінального суду Каріма Хана, який запросив ордери на арешт прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу, міністра оборони Ізраїлю Йоава Галанта, а також трьох лідерів бойовиків ХАМАС.

«Пропозиція головного прокурора МКС видати ордер на арешт представників демократично обраного уряду разом з лідерами ісламістської терористичної організації є жахливою та абсолютно неприйнятною. Ми не маємо забувати, що саме ХАМАС напав на Ізраїль у жовтні та вбив, поранив і викрав тисячі невинних людей. Саме ця абсолютно неспровокована терористична атака призвела до нинішньої війни в Газі та страждань мирного населення в Газі, Ізраїлі та Лівані», – написав Фіала у X.

Читайте також: Якщо Нетаньягу перетне червону лінію Байдена, президент США виглядатиме слабким — The Guardian
Читайте також: Будемо видряпувати перемогу нігтями – Нетаньяху прокоментував припинення постачання США зброї

Нагадаємо, що в заяві МКС йдеться, що керівництво Ізраїлю, а також угруповання ХАМАС несуть кримінальну відповідальність за військові злочини та злочини проти людства, скоєні на території Ізраїлю та Держави Палестина (в Секторі Гази) принаймні з 7 жовтня 2023 року (з дати терористичної атаки ХАМАС на Ізраїль). 

Перспектива видача ордеру на арешт прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу та ізраїльських високопоставлених військових існувала вже давно. Зупинити розвиток подій у такому напрямку намагались не лише у Ізраїлі, але ордер уже видано. Про наслідки можливого рішення МКС для України, та до чого тут справа Путіна пише оглядач відділу міжнародної політики ZN.UA Володимир Кравченко у статті «Суд у Гаазі може прирівняти Нетаньягу до Путіна. Чому це погано для України».