UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Болгарії проходять парламентські вибори: шості за останні три роки

Опитування свідчать, що жодна партія не отримає більшості, тому може знадобитися новий раунд коаліційних переговорів.

У неділю, 9 червня, громадяни Болгарії голосують на шостих парламентських виборах за останні три роки, але аналітики кажуть, що голосування навряд чи призведе до формування стабільного уряду, який зможе покласти край тривалій політичній нестабільності й розблокувати економічні реформи. Про це повідомляє Reuters.

Читайте також: Болгарія не збирається відправляти свої війська в Україну

Останні опитування громадської думки свідчать про те, що жодна партія не отримає більшості — це створює підґрунтя для нового раунду коаліційних переговорів після голосування.

Виборчі дільниці відкрилися о 7 ранку за місцевим часом та зачиняться о 20:00. Дані екзит-полів будуть оголошені одразу після закриття дільниць. Перші часткові результати голосування очікуються близько опівночі.

Болгарії потрібен стабільний функціональний уряд, щоб прискорити надходження коштів ЄС для її інфраструктури й підштовхнути країну до “переходу” на євро та повноправної участі в Шенгенській зоні.

Плани приєднання до єврозони вже двічі відкладалися через недосягнення цільових показників інфляції. Наразі приєднання заплановане на 25 січня 2025 року.

Нездатність сформувати стабільний уряд підвищить ризик подальших затримок, попередили аналітики Teneo у своєму звіті минулого тижня.

За їхніми словами, Болгарія поки що отримала лише 1,4 мільярда євро з 5,7 мільярда євро доступних грантів з Фонду відновлення та стійкості ЄС.

“Подальший прогрес є невизначеним, оскільки країна повинна здійснити політично чутливі реформи в енергетичному секторі, що може бути складніше без стабільного уряду”, - йдеться у звіті.

Сьогоднішнє голосування було викликане розпадом коаліції в березні, що складалася з правоцентристської партії ГЄРБ і реформістської “Продовжуємо зміни” (PP).

Згідно з останнім опитуванням Gallup, ГЄРБ лідирує з 25,9% голосів, за нею йдуть три партії, які ведуть напружену боротьбу за друге місце.

PP, ультранаціоналістична проросійська партія “Відродження” і “Рух за права і свободи”, який здебільшого представляє велику етнічну турецьку меншину Болгарії, набрали 15,7%, 15,5% і 15,3% голосів відповідно.

Громадяни країни також обиратимуть представників до Європейського парламенту, але втома від виборів може стати проблемою. Згідно з опитуванням Gallup, лише 40% респондентів заявили, що планують взяти участь у голосуванні.

Читайте також: "Ядерний Армагеддон" – Президент Болгарії прокоментував дозвіл Україні бити по РФ

Болгарія, найбідніший член ЄС, страждає від змінних урядів після антикорупційних протестів у 2020 році, а низка виборів призвела до створення хитких коаліцій, які швидко розпадалися.