UA / RU
Підтримати ZN.ua

Туск напоготові – парламент Польщі висловив недовіру уряду Моравецького

Новий уряд буде формуватись Сеймом. За попередніми домовленостями, його має очолити Дональд Туск

11 грудня польський парламент висловив недовіру перехідному уряду Матеуша Моравецького – представника політичної сили «Право і Справедливість», яка перемогла на виборах до Сейму, але не змогла отримати більшість у парламенті.  

За довіру уряду Моравецького проголосували 190 депутатів, а проти – 266. Таким чином, місія Матеуша Моравецького закінчилася провалом і кандидата на посаду прем’єр-міністра обиратиме Сейм, повідомляє RMF24.

Читайте також: Уряд Туска може скасувати мільярдні контракти уряду Моравецького на озброєння армії Польщі

Після голосування про вотум довіри тимчасовому уряду Моравецького оголошено годинну перерву, під час якої буде час для подання кандидатур на посаду прем’єр-міністра. Кандидатура прем'єр-міністра може бути висунута групою не менше 46 народних депутатів. Голосування за нового прем’єра має відбутися о 20:00 за Варшавою.

Кандидатом від опозиційних «Праву і Справедливості» партій (у Сеймі вони мають 248 депутатів) є голова «Громадянської платформи» Дональд Туск. 10 листопада голови цих партій підписали відповідну коаліційну угоду.

У вівторок, 12 грудня, о 9:00 новий прем'єр-міністр має представити програму дій і склад уряду, а також пропозицію обрати Раду міністрів. Згідно з розкладом, голосування відбудеться о 15:00.

Читайте також: Нова влада Польщі висміює «тимчасовий» уряд Моравецького, порівнюючи його каденцію з життям кімнатної мухи

Нагадаємо, Туск 8 грудня оголосив склад нового уряду. Потенційний прем’єр висловлювався на підтримку розблокування польсько-українського кордону перевізниками, а уряд прем’єра Угорщини Віктора Орбана називає таким, що «відверто перейшов на російські позиції».