UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суд Парижа залишив чинним вирок експрезиденту Франції Саркозі за корупцію та зловживання впливом 

Саркозі програв спробу скасувати звинувачення в корупції, висунуті проти нього в 2021 році.

Колишній президент Франції Ніколя Саркозі в середу, 17 травня, програв апеляцію в суді Парижа на обвинувальний вирок, винесений у 2021 році за корупцію та зловживання впливом. Суд залишив чинним його трирічний тюремний вирок. Два роки були умовними і суд постановив, що Саркозі може носити електронний браслет замість того, щоб сидіти у в'язниці протягом останнього року покарання. Про це повідомляє DW.

Саркозі засудили у 2021 році за корупцію та зловживання впливом. Його визнали винним у підкупі судді в обмін на інформацію про розслідування ймовірних фінансових порушень у його партії. Він  запропонував судді Жильберу Азіберу допомогу в отриманні добре оплачуваної посади юридичного радника в Монако.

Обвинувачення ґрунтувалося на розмовах між Саркозі та його колишнім адвокатом Тьєррі Герцогом. Ця справа відома у Франції як «справа про прослуховування», оскільки слідчі прослуховували телефонні розмови Саркозі і Герцога у 2013 і 2014 роках.

Читайте також: У Бундестазі вважають Меркель відповідальною за війну в Україні. Також звинувачують Саркозі

Юридичні проблеми Саркозі

Колишній президент Франції зіштовхнувся з юридичними розслідуваннями з того часу, як залишив посаду у 2012 році. Лише минулого тижня французька прокуратура після десятирічного розслідування заявила, що збирається вимагати судового розгляду за звинуваченням у тому, що президентська кампанія Саркозі 2007 року отримала мільйони доларів незаконного фінансування від уряду колишнього лівійського лідера Муаммара Каддафі.

У листопаді 2023 року Саркозі також постане перед апеляційним судом у так званій справі Bygmalion, яка стосується передвиборної кампанії 2012 року, за підсумками якої експрезидент не зміг отримати переобрання і програв вибори Франсуа Олланду.

Команду Саркозі звинувачують у тому, що вона витратила майже вдвічі більше, ніж дозволено законом, на свою пишну передвиборчу кампанію 2012 року, використовуючи фальшиві рахунки від компанії зі зв'язків з громадськістю під назвою Bygmalion. Команда заперечує будь-які правопорушення.

Читайте також: Кримінальний суд Парижа завершив розгляд справи про передвиборну кампанію Ніколя Саркозі

Саркозі є лише другим президентом у сучасній історії Франції, якого визнали винним у скоєнні злочину. Тим не менш, консервативний політик користується підтримкою французьких правих і зберігає значний вплив.