UA / RU
Підтримати ZN.ua

Швейцарія має намір інтегрувати 40% біженців із України

Що довше триває війна, то менше українців готові повертатися додому.

З початку війни Швейцарія прискорила розгляд заяв про надання притулку від українських біженців, але тепер кількість відхилень заяв стала вищою, ніж будь-коли раніше. Станом на 31 липня «статус захисту S» отримали 66 182 українці, водночас 26 392 дозволи на статус S були анульовані з моменту їхньої першої видачі у березні 2022 року.

Статистика Управління Верховного комісара ООН у справах біженців показує, що станом на 4 липня лише 63,1% усіх українців, які будь-коли подали клопотання про надання притулку або тимчасового захисту у Швейцарії, наразі зареєстровані в країні.

Даніель Бах, речник SEM, повідомив швейцарському громадському телебаченню RTS у неділю, що багато українців тепер приїжджають до Швейцарії з інших європейських країн, а не безпосередньо з України. Це одна з головних причин, через яку вони не відповідають критеріям, необхідним для отримання дозволу S.

За даними Швейцарської ради у справах біженців, Швейцарія не є популярнішим напрямком, ніж решта Європи, оскільки статус захисту схожий. Дослідження також показує, що вибір напряму диктується не лише чинними правовими рамками, а й культурною близькістю, мовою, громадами та наявністю родичів.

«Спільніша причина проста і жорстока: війна в Україні триває, і нинішня ситуація не краща, ніж рік тому, а можливо, й серйозніша», — розповів Саша Волков, член правління та представник Української асоціації у Швейцарії, інформує SWI.

Волков був в Україні трохи більше тижня тому і два тижні гостював у родини під Києвом. За його словами, перебої з електроенергією є нормою, а електропостачання уривчасте: шість годин відключення електроенергії на три години у столичному регіоні.

Читайте також: Польща посилить міграційну політику на тлі відтоку українських біженців

«Люди, які розглядають можливість повернення в Україну, розуміють, що їм знадобляться генератори, якщо вони хочуть повернутися до своїх будинків, а вартість експлуатації генераторів дорожча за електрику у Швейцарії. Вони не мають грошей, щоб повернутися в Україну, і вони не хочуть залишатися там, де вони є, бо солідарність з українцями не така висока, як на початку війни», — каже він.

Уряд Швейцарії визнав, що українці не повернуться додому найближчим часом. У листопаді минулого року воно поставило перед собою амбітну мету інтегрувати 40% із них у робочу силу до кінця 2024 року (зараз 25%). Для цього було виділено 3000 швейцарських франків (3534 долари США) на особу, в основному для оплати мовних курсів. У разі схвалення пропозицію парламенту щодо запровадження онлайн-реєстрації замість дозволів на роботу також має скоротити бюрократію для компаній, які бажають наймати українців. Проте тінь невизначеності все ще висить над українськими біженцями, оскільки статус S (дійсний до березня 2025 року зараз) ніколи не був призначений для довгострокового перебування у Швейцарії. У вересні минулого року швейцарський уряд поділився своєю попередньою стратегією щодо сприяння поверненню українських біженців після того, як статус S буде зрештою скасовано. За оцінками, 80% поїдуть добровільно, оскільки чоловіки у сім'ї перебувають в Україні. У звіті рекомендується надати біженцям від шести до дев'яти місяців для планування свого від'їзду із пропонованим фінансовим стимулом у розмірі 1000–4000 швейцарських франків на людину, з більшою сумою для тих, хто поїде раніше.

Проте чим довше перебування у Швейцарії, тим менша ймовірність того, що людина захоче залишити країну з власної волі, визнає план репатріації. Крім того, після п'яти років безперервного перебування вони можуть одержати швейцарський дозвіл категорії B, дійсний протягом п'яти років.

Читайте також: У Німеччині пропонують повністю скасувати виплати для деяких українських біженців

Дослідження, опубліковане УВКБ ООН, SEM та маркетинговою дослідницькою фірмою Ipsos у грудні минулого року вказує на те, що нелегко добровільно репатріюватиме українських біженців. Третина опитаних українських біженців не хотіла повертатися на батьківщину, а 40% не визначилися.

«Дехто здається щодо України. Це неминуче, чим довше триває війна», — каже Волков із Української асоціації у Швейцарії.

Як повідомлялося, Україні доведеться вже зараз активізуватись, щоб запропонувати реальні стимули для повернення на Батьківщину «талантів та робочих рук». Детальніше читайте у статті Сергія Следзя та Вадима Башти "Зворотний квиток на батьківщину: умови повернення біженців змінилися".