UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сербія придбає у Франції 12 винищувачів Rafale за 2,7 млрд євро

Літаки будуть готові до 2029 року.

Сербія підписала контракт на закупівлю 12 багатоцільових винищувачів Rafale у французької компанії Dassault Aviation, повідомляє Reuters. 

Угоду, яка також передбачає придбання супутнього обладнання та послуг,  підписали міністр оборони Сербії Братислав Гашич і генеральний директор Dassault Aviation Ерік Трапп'єр.

Продаж був узгоджений під час візиту президента Франції Еммануеля Макрона до Белграда і сигналізує про значну зміну в безпеці та політичній позиції Сербії, віддаленні від Росії, її традиційного союзника та постачальника зброї.

За словами генерального директора Dassault Еріка Трап'є, в рамках контракту Сербія отримає дев'ять одномісних і три двомісних літаки до 2029 року.

Ці винищувачі допоможуть Сербії модернізувати військово-повітряні сили та замінити застарілі радянські літаки.

"Ми раді стати частиною клубу Rafale. Ми дякуємо президентові Франції за те, що він прийняв це рішення і дозволив нам придбати нові Rafale", — заявив президент Сербії Олександр Вучич під час церемонії підписання.

"Загальна вартість контракту становить 2,7 мільярда євро", - сказав Вучич.

Читайте також: Вигідна угода: для чого Шольц їде до Вучича

Це найбільша угода з продажу зброї відтоді, як Сербія стала незалежною від державного союзу з Чорногорією у 2006 році.

Белград згорнув військову співпрацю з Москвою після того, як Росія вторглася в Україну, і засудив вторгнення, але на відміну від ЄС, до якого він хоче приєднатися, та інших західних країн, він не наклав санкцій на Москву.

Військові та військово-повітряні сили Сербії частково базуються на радянських технологіях, але вони також придбали гелікоптери та транспортні літаки у Airbus, радари від Thalesі французькі ракети «земля-повітря» «Містраль».

Цьогоріч Макрон та Вучич зустрічалися двічі, зокрема після травневого візиту лідера Китаю Сі Цзіньпіна до Белграда. ЄС залишається найбільшим інвестором Сербії, а сотні тисяч сербів працюють у західних компаніях.

Читайте також: Сербія не перешкоджатиме продажу боєприпасів на Захід, навіть якщо вони опиняться в Україні — премʼєр

Однак Белград, який прагне диверсифікувати постачання газу, також залежить від російського блакитного палива та має підтримку Кремля у своїй незгоді із незалежністю Косова.

Перш ніж приєднатися до ЄС, Сербія мусить покращити демократію, верховенство права та судову систему, викорінити корупцію, бюрократичну тяганину та організовану злочинність і налагодити відносини з Косово.

Вона також повинна узгодити свою зовнішню політику з політикою Брюсселя, включаючи запровадження санкцій проти Росії.