UA / RU
Підтримати ZN.ua

Польща посилить безпеку на кордоні з Білоруссю — міністр внутрішніх справ

Країна відправить на кордон додаткові сили. 

Польща відправить 500 поліцейських на кордон з Білоруссю. Про це у неділю, 2 липня, заявив міністр внутрішніх справ країни Маріуш Камінський, повідомляє Reuters.

Польська прикордонна служба повідомляла, що в суботу, 1 липня, 187 осіб намагалися нелегально перетнути кордон з боку Білорусі.

"У зв'язку з напруженою ситуацією на кордоні з Білоруссю я вирішив зміцнити наші сили 500 польськими поліцейськими з контртерористичних підрозділів та підрозділів боротьби з масовими заворушеннями”, - написав Камінський у Twitter.

За його словами, поліцейські приєднаються до п'яти тисяч прикордонників і двох тисяч солдатів, які охороняють безпеку кордону.

Читайте також: Польща побудує центр обслуговування танків Abrams у Познані

Раніше повідомлялося, що у Польщі створять нове військове угруповання. До складу сил територіальної оборони входитимуть військовослужбовці, які спеціалізуються на заходах з охорони кордону

Читайте також: США схвалили модернізацію ППО Польщі на 15 млрд доларів

Криза на кордоні Білорусі та країн ЄС

У червні 2021 року білоруський диктатор Аляксандр Лукашенка заявив, що його країна не заважатиме транзиту нелегальних мігрантів та наркотиків до Європи. Так він відповів країнам ЄС на санкції проти нього та його оточення, пов'язані із захопленням влади у 2020-му, придушенням протестів та терором “неугодних”.

У липні 2021 року Литва почала будувати 30-кілометрову стіну на кордоні з Білоруссю, щоб обмежити потік нелегалів. 

У листопаді 2021 року через наплив сотень мігрантів криза почалася на білорусько-польському кордоні, внаслідок чого Польща в січні 2022 року також почала будувати паркан на кордоні з Білоруссю.

Читайте також: Польща хоче розмістити на своїй території ядерну зброю

Передислокація вагнерівців 

Нещодавно повідомлялося, що після невдалої спроби заколоту ватажка вагнерівців Євгєнія Прігожина в РФ бойовики “Вагнера” передислокуються до Білорусі. Президент Польщі вже назвав це негативним сигналом.

Чого тепер очікувати від російських найманців? Які ризики для України несе перебування вагнерівців у Білорусі? Про це — у статті Володимира Кравченка «Вагнер» уже в Білорусі: хто в більшій небезпеці?».