UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Після закінчення війни в Україні Німеччина відіграє роль, якої вона раніше не мала» – Кіссінджер

Топ-дипломат вважає, що Німеччині потрібно дозволити бути лідером

Колишній держсекретар США Генрі Кіссінджер, який вважає малоймовірним виживання Владіміра Путіна після програшу у війні, прогнозує, що Німеччина матиме нову для себе роль у «побудові міжнародної системи» після того, як завершиться війна в Україні. Про це топ-дипломат сказав у інтерв’ю німецькому виданню BILD, яке було опубліковане 24 жовтня. 

«Я думаю, що після закінчення війни в Україні, яку розпочала Росія, Німеччина відіграватиме важливу роль, якої вона не мала раніше у побудові міжнародної системи. І їй потрібно підготуватися до цього завдання… і цього поки що не видно», – сказав Кіссінджер.

Читайте також: Німеччина допоможе Україні посилити ППО перед зимою

BILD: «Ви вимагаєте від Німеччини лідерства, світ очікує лідерства, але Німеччина має труднощі з лідерством, це дискредитований термін у Німеччині. Як це можна подолати?»

Кіссінджер: «Причина дискредитації Німеччини сягає майже сторіччя. Не можна вимагати від нації розплачуватися за вчинки її предків. Німеччина, звичайно, повинна пам'ятати про свою історичну вразливість при здійсненні своєї політики, але я думаю, що вона має дивитися в майбутнє. І ми в країнах, що оточують Німеччину, маємо дозволити їй дивитися в майбутнє, а тому вона повинна розвивати міжнародну політику, яка дозволить їй відігравати роль лідера». 

Читайте також: У Німеччині презентували новий проросійський політичний проєкт

Нагадаємо, що 100-річний Кіссінджер продовжує відігравати помітну роль у міжнародній дипломатії. У липні він зустрічався з лідером Китаю Сі Цзіньпіном, після чого у Білому домі пожалілися, що колишнього держсекретаря у КНР зустрічають краще, ніж офіційних представників та «з нетерпінням чекали», щоб почути, «що він дізнався, що він побачив». 

Раніше Кіссінджер заявляв, що для Путіна буде краще, якщо Україна стане членом НАТО. Він вважає, що так буде краще і для Росії, і для Європи.