UA / RU
Підтримати ZN.ua

Орбан втрачає ключового союзника у протистоянні владі Євросоюзу – Bloomberg

Туск, який дуже підозріло ставиться до зв'язків Орбана і його уряду з Росією, обов'язково встановить дистанцію між Польщею та Угорщиною

Можлива перемога на польських парламентських виборах проєвропейської опозиції засмутила не лише націоналістичне керівництво Польщі. Угорський прем'єр-міністр Віктор Орбан, який сам себе називає неліберальним демократом, зараз раптово опинився в більшій ізоляції, ніж будь-коли у ЄС, а доля мільярдів євро допомоги від Брюсселя Будапешту висить на волосині.

Угорщина і Польща роками кидають виклик цінностям ЄС, починаючи з протидії міграції і закінчуючи політизацією ЗМІ та судів. Орбан був ідеологічним лідером, але польська партія «Право і Справедливість», яка керує шостою за величиною економікою ЄС, надала вагу популістському поштовху і забезпечила право вето, яке часто давало Орбану «прикриття з повітря», пише Bloomberg.

Читайте також: Вибори в Польщі – оприлюднені результати екзит-полу

У разі перемоги у Польщі опозиції, про що поки свідчать результати екзит-полу та підрахунку 50% виборчих скриньок, тепер угорсько-польський альянс, який і без того похитнувся після вторгнення Росії в Україну, готовий до розвороту – через можливе повернення на посаду польського прем'єра колишнього президента Європейської Ради Дональда Туска. Він пообіцяв повернути Польщу до політичного мейнстріму ЄС, поклавши край восьмирічному правлінню націоналістів.

Перемога опозиції в Польщі має «незліченні наслідки» для становища Угорщини в ЄС, заявив заступник міністра закордонних справ Левенте Мадяр, коментуючи результати екзит-полу після закриття виборчих дільниць. «Угорщина залишиться вразливою», сказав він.

Читайте також: Немає безпечного та справедливого ЄС без суверенної та справедливої України – Туск

Туск, який дуже підозріло ставиться до зв'язків Орбана і його уряду з Росією, обов'язково встановить дистанцію між Польщею та Угорщиною, заявила Bloomberg людина, знайома з думками майбутнього прем'єр-міністра. Раніше Туск вже зіграв важливу роль у витісненні партії Орбана «Фідес» з правоцентристської групи ЄС, Європейської народної партії, свого часу назвавши політику Орбана «небезпечною і морально неприйнятною».

Зміна влади у Варшаві залишить Орбана без вірного союзника, який постійно захищав Угорщину, погрожуючи застосувати право вето в рамках процедури верховенства права ЄС за статтею 7 – рішення, яке має бути прийняте одноголосно і може закінчитися призупиненням права голосу країни-члена в блоці. Процедура проти Угорщини та Польщі затягнулася на роки, причому кожна з них пообіцяла накласти вето на рішення, щоб захистити іншу.

Читайте також: Орбан заявив про "складні питання", на які потрібно знайти відповіді, перш ніж починати переговори про вступ України до ЄС

Повернення цього місяця до влади в Словаччині союзника Орбана Роберта Фіцо не дає «жодних гарантій» того, що Угорщина зможе розраховувати на свого північного сусіда в ЄС, вважає Мадяр.

Найбільше питань викликають десятки мільярдів євро фінансування, які ЄС призупинив для Угорщини та Польщі через ерозію верховенства права. У той час як від нового уряду Польщі очікується швидке прийняття законодавства, яке розблокує ці гроші, Угорщина може опинитися у складнішому становищі.

Читайте також: Польща та Угорщина змінили ставлення до прийому біженців з України

Нагадаємо, The Financial Times повідомила, що Єврокомісія готується розблокувати гроші з фондів ЄС для Угорщини – щоб забезпечити підтримку Будапешта в питаннях надання значної фінансової допомоги Україні. У свою чергу, Угорщина запропонувала розділити навпіл пакет допомоги Європейського Союзу для України на 50 мільярдів євро, продовжуючи грати на руку Росії.