UA / RU
Підтримати ZN.ua

Орбан об’єднує ультраправих в ЄС, згодом це може вплинути на Україну – Politico

Політик зміг створити коаліцію однодумців, які поділяють його стратегічну мету – створення "Європи національних держав".

Під керівництвом угорського прем'єр-міністра Віктора Орбана нова ультраправа євроскептична група "Патріоти за Європу" стала третім за величиною об’єднанням у Європейському парламенті. У майбутньому збільшення кількості ультраправих представників може підірвати згуртованість ЄС, зокрема у питанні допомоги Україні.

Угорському лідеру вдалося реорганізувати європейських ультраправих навколо власного та іміджу своєї партії "Фідес", яка була відкинута на політичне узбіччя після виходу з правоцентристської групи Європейської народної партії у 2019 році, пише Politico.

Створення групи "Патріоти" демонструє, що Орбан набагато менш ізольований, ніж вважалося спочатку, і здатний створити коаліцію союзників-однодумців, які поділяють його стратегічну мету - створення "Європи національних держав". Це свідчить про те, що ультраправі групи в ЄС зараз більш прихильні до цього бачення, ніж будь-коли. І вони кидають прямий виклик більш прагматичному популізму, який сповідує прем'єр-міністр Італії Джорджа Мелоні.

Читайте також: Мелоні про турне Орбана: "Я не бачу ні стратегії, ні особливих наслідків"

Орбан зміцнив свій альянс з французьким "Національним об'єднанням" – найбільшою ультраправою партією на континенті, незважаючи на те, що вона не змогла здобути більшість на дострокових виборах у країні. Аналогічно, нідерландська ультраправа Партія свободи (PVV) Герта Вілдерса також перейшла до "Патріотів" з колишньої ультраправої парламентської групи "Ідентичність і демократія" після перемоги на минулорічних виборах у Нідерландах і першого входження до коаліційного уряду.

Втім, ця консолідація не змінить баланс сил у парламенті і навряд чи суттєво вплине на формування політики ЄС – принаймні, у короткостроковій перспективі.

Центристські проєвропейські партії зберегли значну більшість у Брюсселі. Разом із "зеленими" їм легко вистачило голосів, щоб перепризначити президентку Єврокомісії Урсулу фон дер Ляєн на другий термін, а також підтримати її законодавчі пріоритети після цього.

Отож, "Патріоти" залишаться в опозиції з обмеженими можливостями впливати на законодавчий процес ЄС. Розмір групи дозволить їй отримати більше фінансування, бути помітнішою в парламентських процедурах, але вона буде позбавлена будь-якого значного представництва в керівних органах парламенту – наприклад, на посадах голів комітетів.

Читайте також: ЄС попереджає Угорщину про наслідки спрощення візових правил для росіян

Утім, кількість "Патріотів" у Раді, ймовірно, з часом зростатиме, оскільки кілька національних виборів, запланованих на найближчі місяці та роки, мають всі шанси привести до влади більш ультраправі уряди. Наприклад, у вересні відбудуться вибори в Австрії, де лідирує ультраправа "Партія свободи", а наступної осені – в Чехії, де впевнено лідирує націоналістична партія "Акція незадоволених громадян" колишнього прем'єр-міністра Андрея Бабіша.

Збільшення кількості ультраправих представників може підірвати згуртованість ЄС у ключових сферах, насамперед у бюджеті, розширенні та зовнішній політиці – особливо, коли йдеться про Україну.

Завдяки поєднанню вмовлянь і фінансового "викручування рук" ЄС досі знаходив способи обійти неодноразові вето Орбана щодо України. Але більшу, рішучішу групу урядів, які не бажають йти назустріч, буде набагато важче стримувати.

Втім, це ще не остаточний варіант, оскільки Мелоні продовжує голосно підтримувати Київ. Популістський прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо не пішов далі своєї критики військової допомоги Києву і зупинився перед тим, щоб застосувати право вето. Те ж саме можна сказати і про нідерландську "Партію вільних демократів", яка пом'якшила свою позицію після того, як погодилася зберегти підтримку України в рамках правоцентристського коаліційного уряду.

"Не виключено, що інші дружні до Росії ультраправі партії можуть бути так само змушені змінити свою позицію. Але ризик того, що європейська згуртованість буде підірвана – особливо, якщо колишній президент США Дональд Трамп переможе на президентських виборах у листопаді – зараз явно зростає", – підсумували у Politico.

Читайте також: Європарламент підтвердив економічну та політичну підтримку України – рішення ЄП

Нагадаємо, Україна отримала схвалення від Ради ЄС щодо траншу 4,2 мільярда євро в межах Ukraine Facility. Ці гроші мають спрямуватися на підтримку макрофінансової стабільності та бюджетних видатків.