UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нова німецька ліва партія може отримати до 14% голосів — опитування

Найбільше постраждає рейтинг ультраправих.

Ліва політикиня Сара Вагенкнехт, яка вийшла з німецької Лівої партії та цього тижня створила власну – «Альянс Сара Вагенкнехт – розум і справедливість» (BSW) – може отримати до 14% голосів на національних виборах, завдавши важких ударів як консерваторам, так і ультраправим. Про це пише Reuters із посиланням на результати нового опитування.

Згідно з опублікованим у суботу ввечері в газеті Bild am Sonntag опитуванням Insa,  партія Вагенкнехт може отримати 4% від ультраправої Альтернативи для Німеччини (AfD), зменшивши її до 18%, і 3% від опозиційних консерваторів, залишивши їм 27%.

Три правлячі партії постраждали б менше: Соціал-демократи канцлера Олафа Шольца впали б на 1% до 14%, Зелені б залишились на рівні 12%, а група Вільних демократів із 4% також втратила б один пункт.

Читайте також: У Німеччині партію з антиукраїнською позицією AfD викрили на співпраці з неонацистами – ЗМІ

У Німеччині та Європейському Союзі зростає занепокоєння через високі показники AfD напередодні виборів до ЄС та регіональних виборів у останньому кварталі цього року. Зміна руху найбільшої економіки Європи та найбільш густонаселеної країни ЄС у бік AfD може порушити крихкий консенсус Заходу щодо таких питань, як озброєння України проти вторгнення Росії.

У цьому відношенні BSW, яка закликає до переговорів з Росією про припинення війни, мало чим відрізнятиметься від AfD, але, на відміну від відверто націоналістичної AfD, вона може стати більш прийнятним для центристських партій в якості коаліційного партнера.

Читайте також: Ультраправі готуються перемогти на виборах до Європарламенту – що кажуть про Україну

Сара Вагенкнехт, яка народилася у Східній Німеччині в 1969 році в сім’ї іранців і німців, заснувала свою партію «Альянс Сара Вагенкнехт – розум і справедливість», пообіцявши «врятувати демократію» від ультраправих за допомогою патерналістської економіки та консервативної соціальної політики і націоналістичної зовнішньої політики.

Електорат нової партії — люди, які незадоволені економічним шоком від вторгнення Росії в Україну, витратами на зелений перехід і роздутим державним сектором — є сприятливим для нових партій.

Читайте також: «Справа не в економіці, дурню»: Чому у Німеччині відбувається найбільший з 1945 року сплеск націоналізму

У квітні 2023 року The Washington Post повідомила, що Кремль прагне об’єднати дві політичні партії Німеччини для створення «антивоєнної коаліції» та зменшення підтримки України. Йшлося про AfD та політичний проект Вагенкнехт.