UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німецькі соціал-демократи визнали помилковою свою політику стосовно Росії

На з'їзді політичної сили йшлося про те, що Європу слід убезпечити від РФ.

Німецькі соціал-демократи — найстаріша партія Німеччини, представником якої є Федеральний канцлер Олаф Шольц, вважають помилкою свою політику стосовно Росії та Путіна. Ця тема обговорювалась на партійній конференції СДПН,  пише n-tv.de.

Лідер СДПН Ларс Клінгбайль заявив, що було помилкою не дистанціюватися від системи Путіна раніше. Інший лідер партії — глава фракції СДПН у Бундестазі  Рольф Мютценіх — визнав, що «повністю недооцінив» імперське мислення російського президента.

Представники політичної сили обговорили не лише політику соціал-демократів щодо Росії і її війни в Україні, але й організацію протидії деструктивній політиці Кремля.

«Сьогодні йдеться про організацію безпеки проти Росії. Німеччина твердо стоїть на боці атакованої України», — підкреслив Клінгбайл.

Разом із тим, Мютценіх виступив проти спроб дискредитувати десятирічну політику розрядки СДПН. За його словами, «соромно» ставити її «в  один ряд із загарбницькою війною» проти України. Політик повторив свій заклик використовувати дипломатичні можливості для припинення конфліктів.

«Російська загарбницька війна проти України показує, що ми не завжди правильно оцінювали події останніх років. Дотримуватися припущення, що посилення економічних зв'язків сприятиме демократизації Росії, було помилкою. Це призвело до того, що Німеччина потрапила в однобічну залежність від Росії в енергетичній політиці», — йдеться в доповіді партійного органу.

У документі також наголошується, що жодної нормалізації стосунків з Росією, поки вона переслідує свою імперіалістичну мету завоювання та придушення суверенних держав, бути не може.

«Поки в Росії нічого принципово не зміниться, безпеку Європи від Росії потрібно буде організовувати», — йдеться у резолюції.

На з’їзді СДПН також дійшли висновку, що Європейському союзу слід подолати неефективну фрагментацію своєї оборонної політики та збройової промисловості і якнайшвидше створити умови для вступу України, Молдови та Грузії.

«Щоб зберегти здатність Європи діяти, ЄС має також відійти від принципу одностайності у сфері зовнішньої політики», — наголошується у документі.

На думку політиків, міцні трансатлантичні відносини «не є даністю» і залежать від того чи виграє Джо Байден чи Дональд Трамп на президентських виборах у США наступного року.

У пропозиції також йдеться про потребу у європейській стратегії стійкості стосовно Китаю. Відокремлення, з огляду  на тісні зв’язки між німецькою та європейською економіками та Китаєм, «не є правильною відповіддю».

У жовтні Соціал-демократична партія Німеччини  нагородила почесною грамотою за 60 років членства у партії колишнього канцлера Герхарда Шредера попри критику через його дружбу з господарем Кремля Владіміром Путіним та його багаторічну роботу в російських енергетичних компаніях.

У 2022 році один із осередків СДПН у Ганновері ініціював обговорення щодо виключення політика з партії, проте рішення підтримане не було.

Водночас, польська Національна прокуратура досліджує роль Герхарда Шредера в підготовці вторгнення Росії в Україну. Розслідування проводить Мазовецький відділ Національної прокуратури у боротьбі з організованою злочинністю та корупцією.

Сам Шредер заявляв, що не шкодує про свою політику стосовно Росії у минулому.