UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німеччина оголосила, що зробить свою армію «основою оборони Європи»

Міністр оборони Пісторіус вважає, що російське вторгнення до України «докорінно змінило роль Німеччини»

Уряд Німеччини заявив, що зміцнить свої збройні сили настільки, що вони стануть основою стримування і колективної оборони в Європі. Це є продовженням політики зміцнення німецької армії після повномасштабного вторгнення Росії до України у лютому 2022 року. 

Відповідна заява була зроблена 9 листопада, разом із ухваленнями нових оборонних директив, які вийшли вперше з 2011 року, коли Німеччина призупинила призов до армії, зазначає Reuters.

У цих директивах розписано політику «Zeitenwende» («Зміни епох») щодо оборони. Про неї канцлер Олаф Шольц оголосив після російського вторгнення. У лютому 2022 року він зробив перший крок до відновлення армії після десятиліть її послаблення після холодної війни. Тоді був створений спеціальний фонд у розмірі 100 мільярдів євро для закупівлі сучасного озброєння.

Читайте також: «Після закінчення війни в Україні Німеччина відіграє роль, якої вона раніше не мала» – Кіссінджер

Міністр оборони Борис Пісторіус у статті для Tagesspiegel, яка вийшла 9 листопада, заявив, що агресивна війна Росії проти України означає, що континент зіткнувся з новою військовою загрозою, яка «докорінно змінила роль Німеччини і Бундесверу». У відповідь на це погіршення безпекової ситуації Берлін прагне зробити німецькі збройні сили «основою стримування і колективної оборони в Європі», зазначив він.

Пісторіус заявив, що партнери Німеччини очікують, що країна візьме на себе роль лідера. Оголосивши про фундаментальні зміни в усіх сферах діяльності Бундесверу, щоб зробити його «готовим до війни», міністр сказав, що майбутня структура німецьких збройних сил «буде визначатися тим, що необхідно для оборони країни і її союзників».

Він не надав жодних подробиць щодо передбачуваних змін.

Читайте також: Шольц: Війна, яку розпочала Росія в Україні, визначила коло її друзів

Нагадаємо, Німеччина продовжує підтримувати Україну у протистоянні з Росією, надсилаючи військову допомогу, а також фінансуючи інші напрямки, як енергетична безпека та розвиток бізнесу. Німеччина прихистила найбільше біженців з України, які втекли від війни, ніж будь-яка інша країна. 

За результатами опитування, проведеного канадською компанією GlobeScan у липні-серпні цього року у 30 країнах, за підтримку України у боротьбі з Росією виступають 66% громадян Німеччини, тоді як 34% не згодні з цим, або частково не згодні.