UA / RU
Підтримати ZN.ua

Не Орбану, так Мелоні:  Європейський парламент роздає найвищі посади

При цьому виключає з розподілу частину ультраправих.

Центристській більшості вдалося стримати “Патріотів за Європу” Орбана, але вони підтримали європейських консерваторів і реформістів (ECR) Мелоні, пише Politico. 

На червневих виборах центристські сили Європейського парламенту дали зрозуміти одну річ: правим групам не дозволять займати владні посади.

Але коли у вівторок парламент розподілив провідні посади у своїх 20 комітетах, у кожному з яких є голова та чотири заступники голів, євродепутати порушили цю обіцянку — принаймні частково.

Минулого тижня, коли ділили посади, основні групи об’єдналися, намагаючись не допустити до керівництва ультраправі сили.

Групу «Патріоти за Європу», домівку депутатів Європарламенту з Віктором Орбаном і Марін Ле Пен, яка є третьою за величиною групою в парламенті з 84 депутатами, було повністю виключено з процесу, незважаючи на виділення двох голів комітетів і восьми віце-голів пропорційно до місць, які вони отримали, коли політичні групи неформально розподілили посади між собою. Законодавців “Європи суверенних націй” (батьківщина ЄС для ультраправої “Альтернативи для Німеччини”) також повністю позбавили керівних посад.

Харальд Вілімскі, член австрійської ультраправої “Партії свободи” та віце-президент “патріотів”, розкритикував інші групи за використання “санітарного кордону, щоб завадити нам працювати на наших виборців”, посилаючись на тактику, яку використовують основні партії, щоб утримати ультраправих від влади.

Він попередив, що патріоти “відреагують” і “спробують створити альянси” з іншими політичними силами, щоб стати сильнішими, не повідомляючи, втім,  подробиць.

На прес-конференції у вівторок угорський євродепутат Кінга Гал заявила, що таке блокування є порушенням регламенту парламенту.

“Це чітко свідчить про те, що вони не готові прийняти демократичні результати виборів і той факт, що патріоти є третьою за чисельністю групою в Європарламенті”, – додав перший віце-президент патріотів.

Кінга Гал також сказала, що група патріотів оскаржить це рішення на Конференції президентів — органі, який збирає керівників політичних груп — і вивчить усі доступні засоби правового захисту, включаючи подачу справи до вищого суду ЄС у Люксембурзі.

Гал припустила, що “одного вдалого альянсу з [європейськими консерваторами та реформістами]” буде достатньо, щоб побачити “зміни у середньостроковій перспективі”.

Читайте також: Європарламент пропонують освятити щоб «позбавити дияволів»

На відміну від патріотів, європейські консерватори та реформісти на чолі з депутатом Європарламенту прем’єр-міністереою Італії Джорджією Мелоні отримали низку ключових ролей. Передбачалося, що прем'єр-міністерка Італії була загітована Урсулою фон дер Ляєн підтримати її кандидатуру на другий термін на посаді президента Європейської комісії. Коли настав час голосування за фон дер Ляєн, Мелоні утрималася. Євродепутати Мелоні проголосували проти.

ECR, яка отримала дев’ять додаткових місць на європейських виборах, збільшивши свою загальну кількість до 78, очолить комітети з питань бюджету, сільського господарства та петицій, а також займатиме 10 посад віцепрезидентів в інших комітетах. ECR також отримала двох віцепрезидентів парламенту під час пленарного засідання минулого тижня. У минулому парламентському терміні партія мала одного віцепрезидента та очолювала бюджетний комітет.

Група висувала кандидатів переважно  від того, що вважається більш поміркованим крилом, включаючи Новий фламандський альянс у Бельгії, Громадянську демократичну партію Чеської Республіки та  Братів Італії  Мелоні.

Читайте також: Джорджа Мелоні критикує розподіл найвищих посад у ЄС

Однак кандидати від ECR зіткнулися з опозицією в кількох комітетах з боку лібералів від Renew, соціалістів і демократів та зелених.

У комітеті з громадянських свобод висунення віцеголовою Чарлі Веймерса, члена ECR від Шведських демократів, викликало обурення. Депутат Європарламенту від Франції Фаб’єн Келлер попросила провести голосування щодо відкладення призначення ECR, щоб знайти віцеголову, «який готовий захищати та відстоювати фундаментальні цінності ЄС, зокрема, недискримінацію».

«Зелені» підтримали пропозицію «щоб переконатися, що ECR може знайти більш гідного кандидата, який не є расистом», — сказала депутат Європарламенту Тінеке Стрік.

Її пропозиція провалилася, і Веймерс був обраний.

"Я прагну бути гідним крісла", — сказав шведський політик після перемоги на голосуванні, посміхаючись Келлер та Стрік. Келлер вимагала проведення таємного голосування, що дозволяє депутатам Європарламенту голосувати вільно та уникати громадського контролю.

Законодавці комітету з питань зайнятості не проголосували за четвертого заступника голови у вівторок після того, як ультраправі Європейські консерватори та реформісти, які повинні були отримати цю посаду, попросили про відтермінування. Денніс Радтке, координатор правоцентристської Європейської народної партії (EPP), сказав своїй групі, що вона готова підтримати ECR.

Проблеми гендерного балансу

У вівторок ввечері лідери EPP, ECR, ультраправа Європа суверенних націй (ESN), Зелені і Renew дозволили скасувати правила, які мають на меті забезпечити гендерний баланс у верхній частині комітетів у п’яти випадках: внутрішній ринок, оборона, конституційні справи, закордонні справи та сільське господарство.

Хоча правило, згідно з яким голова та перший віце-голова мають бути представниками різних статей, було збережено, учасники переговорів погодилися не виконувати правило, згідно з яким другий, третій і четвертий віцеголови представляють гендерну суміш. 

Чимало законодавців висловили занепокоєння. 

“У цьому комітеті домінують чоловіки”, — поскаржилася німецька законодавиця від Зелених Ханна Нойманн під час засідання комітету з питань захисту.

Крістоф Клержо з S&D запропонував відкласти голосування щодо четвертого віцеголови комітету з питань сільського господарства після того, як ЄНП запропонувала польського депутата Європарламенту Кшиштофа Гетьмана, оскільки решта троє віцеголів також є чоловіками.

На запитання POLITICO, чи очікує він, що його пропозиція буде прийнята, Клержо розсміявся і відповів: “Ні!”.

Однак пропозиція була прийнята, оскільки депутати Європарламенту від "Патріотів за Європу" залишили залу перед голосуванням, а більшість груп виступили проти кандидата від ЄНП. Голосування за четвертого заступника голови відбудеться у вересні.

S&D спробувала зробити подібний крок у комітеті закордонних справ, однак безуспішно. ECR успішно відклала призначення власного заступника голови економічного комітету, щоб мати більше часу знайти кандидата, який би відповідав гендерним вимогам.