UA / RU
Підтримати ZN.ua

Миротворці НАТО застосували світлошумові гранати проти сербських протестувальників у Косово

Протестувальники закидали солдатів камінням й світлошумовими гранатами

Миротворці під проводом НАТО посилили свою присутність на півночі Косова, де місцеві сербські протестувальники зійшлися у сутичках з поліцією і міжнародними силами. 29 травня миротворці були змушені застосувати світлошумові гранати для відсічі сербським протестувальникам, які закидали солдатів камінням і світлошумовими гранатами в північному місті Звечан, передає місцеве видання Koha Ditore.

До цього поліція, що складається переважно з етнічних албанців, застосувала перцеві балончики у відповідь на сльозогінний газ, який розпилили етнічні сербів, що намагалися заблокувати доступ чиновників до муніципальних будівель у містах, де переважають серби. 

Ескалація насильства спалахнула, коли сербські протестувальники намагалися заблокувати новообраним етнічним албанським мерам доступ до офісів. Зіткнення викликали побоювання, що між балканськими сусідами може знову спалахнути конфлікт.

Читайте також: Сумнівний суд щодо воєнних злочинів у Косові – урок для трибуналу щодо війни в Україні – FT

«Ми закликаємо всі сторони утримуватися від дій, які можуть розпалити напруженість або викликати ескалацію», – заявили представники міжнародних сил, відомих як KFOR, що були розгорнуті в Косово після війни 1998-1999 років.

За даними Koha Ditore, у результаті сутичок 29 травня, були поранені 25 миротворців KFOR – з італійського та угорського контингентів. Солдати отримали переломи різних частин тіла та опіки.

США та європейські союзники засудили уряд Косова за дії, які, за їхніми словами, спровокували заворушення. Сутички спалахнули, коли мери намагалися отримати доступ до своїх офісів всупереч рекомендаціям посередників США і ЄС. Чиновники були обрані на місцевих виборах у квітні, які серби бойкотували і назвали їх недійсними.

Читайте також: Колишнього президента Косова судитимуть у Гаазі за воєнні злочини

Сербська армія залишається у стані підвищеної бойової готовності, про що 26 травня розпорядився президент Александар Вучич. Він вдався до подібних кроків минулого року, коли періодична напруженість у Косові поблизу кордону ледь не переросла у бойові дії.

Уряд Сербії відмовляється визнати Косово як державу і заперечує його відокремлення від Сербії у 2008 році, що є каменем спотикання, який блокує зусилля обох країн на шляху до вступу в ЄС. Західні посланці роками безуспішно намагаються розв'язати цю суперечку. 

Читайте також: Косово і Сербія зробили крок до угоди про нормалізацію відносин: історія конфлікту

На початку травня видання Frankfurter Allgemeine повідомило, що переговори в Брюсселі щодо зняття напруженості між Косово і Сербією провалилися. «Президент Сербії Александар Вучич і прем'єр-міністр Косова Альбін Курті не змогли досягти згоди», заявив верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель. Він висловив побоювання, що зараз ситуація може стати критичною. 

Раніше у МЗС Сербії обурилися нейтральною позицією України щодо голосування у питанні членства Косова у Раді Європи. Міністр закордонних справ Сербії Івиця Дачич зауважив, що Сербія у всіх резолюціях засуджує порушення територіальної цілісності України. 

Про актуальний стан відносин між конфліктуючими сторонами та ЄС читайте у статті Володимира Цибульника «Ультиматум для Сербії та Косова: терпець Заходу увірвався» на ZN.UA.