UA / RU
Підтримати ZN.ua

Лідери країн ЄС визначилися з кандидатурами на главу Єврокомісії, Євроради та дипломатичної служби

Урсула фон дер Ляєн ще ближче до перепризначення главою Єврокомісії

Урсула фон дер Ляєн

Урсула фон дер Ляєн

Лідери країн Європейського Союзу дійшли згоди щодо призначення після виборів до Європейського парламенту Урсули фон дер Ляєн на новий термін на посту глави Європейської Комісії. Передостанній раунд переговорів, який відбувся тиждень тому, завершився без конкретного результату. 

За даними видання Bild, крім кандидатури голови Єврокомісії, лідери ЄС домовилися висунути на пост глави Євроради експрем'єра Португалії Антоніу Кошту (замість Шарля Мішеля). 

Антоніу Кошту
EPA-EFE/JOSE SENA GOULAO

Читайте також: Урсула фон дер Ляєн прокоментувала перемогу EPP на виборах у Європарламент

Також домовились про висування прем'єр-міністерки Естонії Каї Каллас на посаду глави євродипломатії, яку зараз обіймає Жозеп Боррель. 

Нагадаємо, The Economist повідомляв, що деякі європейські лідери побоюються «не того, що пані Каллас занадто мила, а того, що вона занадто жорстка – що вона занадто багато уваги приділятиме конфлікту з Росією на шкоду відносинам Європи з рештою світу».

Кая Каллас
EPA-EFE/Filip Singer

Читайте також: Партія Мелоні стає третьою за чисельністю силою в Європарламенті

Про те, як результати виборів до Європарламенту вплинуть на Україну пояснює науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» Олексій Гарань у статті «Вибори до Європарламенту: успіх правих популістів і як це вплине на Україну» на ZN.UA.