UA / RU
Підтримати ZN.ua

Le Monde: Євросоюз вступає в нову фазу невизначеності з Туреччиною

У Європі радше сподівалися на перемогу опозиціонера і ключового конкурента Ердогана – Кемаля Кілічдароглу, який більш схильний до діалогу. Але не так сталося, як гадалося.  Політолог і фахівець з глобальної безпеки Ніколя Монсо у блозі для Le Monde окреслює дилему європейців, які з одного боку схильні засуджувати авторитаризм політика, який вже друге десятиліття при владі, але з іншого намагаються вибудувати безпекову співпрацю.

Історичний екскурс щодо співпраці Європа - Туреччина

На тлі протестів на Близькому Сході в 2010 році (Арабська весна), що згодом, крім іншого, переросли у громадянську війну в Сирії у спробах повалити 50-річне правління Баасистів, ЄС зіткнувся з безпрецедентною міграційною кризою. Статус-кво після Другої світової війни було порушено і на континенті відбувся наплив тисяч біженців, тож ЄС був змушений переглянути свої відносини з Туреччиною.

Читайте також: Більшість арабів вважає, що демократія робить економіку слабшою - дослідження

Будучи кандидатом на вступ до ЄС, Туреччина спробувала розіграти карту сторони, яка здатна врегулювати міграційну кризу. Попри критику незмінності влади в країні, політики ЄС змушені були змиритися з таким станом речей у країні і дещо поступитися власним принципами задля врегулювання напливу біженців. 

Перспективи відносин Брюссель - Анкара

Автор статті плавно переходить до нинішньої ситуації і питання про те, які зараз перспективи щодо двосторонніх відносин Брюссель - Анкара. У світлі оголошення остаточних результатів виборів у Туреччині.

Читайте також: Байден обговорив з Ердоганом F-16 та вступ Швеції до НАТО

Ключові аспекти такої співпраці:

Читайте також: Зеленський і Байрактар обговорили будівництво заводу «Байкар» в Україні

Читайте також: «У нас із Путіним особливі стосунки», — Ердоган заявив, що поглибить стосунки з Росією

Читайте також: POLITICO: Економіки Європи мають хвилюватися — найпотужніша країна блоку скотилася у рецесію

Підсумовуючи, фахівець з глобальної безпеки Ніколя Монсо визнає: ЄС вступає в нову фазу невизначеності з Туреччиною. Брюсселю, схоже, знову доведеться заплющувати очі на деякі свої цінності. Така дилема європейців.