UA / RU
Підтримати ZN.ua

Комітет ПАРЄ схвалив проєкт резолюції про використання заморожених російських активів на підтримку України

Незабаром документ розгляне Парламентська Асамблея у повному складі.

Рада Європи має очолити процес арешту російських державних активів та їх використання для підтримки відновлення України, йдеться у проєкті резолюції політичного комітету ПАРЄ.

У документі комітет зазначає, що Росія, як держава-агресор, повинна надати повну компенсацію за шкоду, завдану її міжнародно-протиправними діями, включаючи руйнування інфраструктури, загибель людей, економічні труднощі та інші негативні наслідки.

«Приблизно 300 мільярдів доларів США заморожених російських суверенних активів тепер мають бути передані в розпорядження для відновлення України», — заявив комітет. 

Станом на червень 2023 року задокументовані завдані агресією Росії інфраструктурі та економіці України збитки оцінюються в 416 мільярдів доларів США.

Читайте також: Україна може отримати прибутки від активів РФ для допомоги у відновленні

Комітет рекомендував створити міжнародний компенсаційний механізм під егідою Ради Європи, що включає міжнародний трастовий фонд, до якого мають бути передані російські активи, якими володіють країни-члени та не члени Ради Європи, а також неупереджену та ефективну міжнародну претензійну комісію, що діятиме згідно з визнаними судовими нормами, для розгляду позовів України та інших суб’єктів, які постраждали від агресії.

У зв’язку з цим Комітет закликав країни-члени Ради Європи та країни, що не є членами, які володіють російськими активами, активно співпрацювати у передачі цих активів.

«Згідно з міжнародним правом, держави мають повноваження вживати контрзаходи проти держави, яка серйозно порушила міжнародне право. Зараз настав час для держав-членів Ради Європи перейти від санкцій до контрзаходів», — вважає комітет.

При цьому, додається у резолюції,  легітимність таких контрзаходів залишається незаперечною в рамках суверенного імунітету.

Читайте також: Передача російських заморожених активів не врятує Україну – Bloomberg

Рада Європи вже виключила Росію з числа своїх членів та створила «Реєстр збитків» для реєстрації заподіяної Україні та українцям шкоди, збитків або травм. Це є першим кроком до притягнення агресорки до відповідальності за її неправомірні дії.

Комітет дійшов висновку, що такі кроки мають потрійну мету: зміцнення України, забезпечення відповідальності Росії та стримування майбутньої агресії.

Найближчим часом доповідь винесуть на обговорення Асамблеї, яка об’єднує  парламентарів з 46 держав-членів Ради Європи.

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію «Ситуація щодо дітей України», яка закликає країни-члени визнати геноцидом українського народу депортацію Росією українських дітей