UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ключові портфелі у ЄК отримали прибічники жорсткої політики щодо Росії. Це проблема для Путіна – Politico

Зазначається, що наступні п’ять років будуть вирішальними для розширення ЄС, куди має увійти Україна.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн оголосила новий склад Європейської комісії, який відображає продовження твердої підтримки України з боку Брюсселя.

Це стало поганою новиною для російського диктатора Владіміра Путіна, зазначає видання Politico,

Читайте також: З якими викликами зіштовхнеться Урсула фон дер Ляєн під час свого другого терміну на чолі Європейської комісії? — Politico

Фон дер Ляєн, яка рішуче підтримує Україну у війні з Росією, сформувала команду, де два кандидати з країн Балтії отримали ключові ролі у відносинах з РФ. Зокрема, естонська прем'єр-міністерка Кая Каллас очолить зовнішню політику Європейського Союзу, а литовець Андрюс Кубілюс відповідатиме за оборону.

Кубілюс звітуватиме виконавчому віцепрезиденту з питань технологій, суверенітету, безпеки та демократії, фінському комісару Хенні Вірккунену. Politico наголошує, що Фінляндія відома своєю жорсткою критикою Росії, і нові призначення свідчать про посилення антиросійської позиції ЄС.

За інформацією видання, наступні п'ять років будуть вирішальними для підготовки до розширення Європейського Союзу, до якого мають увійти Україна, Молдова та країни Західних Балкан. Журналісти вказують, що для ефективної роботи в цьому напрямку залучать двох посадовців: один комісар зосередиться на процесі розширення, а інший – на питаннях економічного розвитку та контролю за міграцією в Середземноморському регіоні. Відповідальність за розширення ЄС покладена на словенську комісарку Марту Кос.

Читайте також: Як Путін перетворює Сербію на "маленьку Росію на Балканах" — The Times

Раніше Урсула фон дер Ляєн говорила, що Росія намагається роздмухати старі конфлікти на Західних Балканах, оскільки країни регіону обрали шлях європейської інтеграції