UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС розробив законопроект, який дозволить спрямувати Україні прибутки від російських активів вже у липні

Глави МЗС країн ЄС ухвалили «політичне рішення, хоча і не юридичне»

Європейський Союз підготував законопроєкт, згідно з яким Україна почне отримувати прибутки від заморожених російських суверенних активів вже в липні 2024 року.

«Пропозиції, які потребують підтримки всіх країн-членів, передбачають застосування податку на прибуток, отриманий від заморожених резервів [центрального банку РФ], з метою використання приблизно 3 мільярдів євро на рік для фінансування поставок зброї в Україну та розвитку її оборонної промисловості», – йдеться у проектах документів, з якими ознайомилося агентство Bloomberg.

Читайте також: Деякі країни ЄС проти купівлі зброї для України за прибутки від заморожених російських активів — Politico

Що пропонується у законопроєкті:

Читайте також: Перші мільярди від заморожених активів РФ Україна може отримати вже влітку ‒ FT

Обговорення тривають:

Читайте також: Як використовувати заморожені активи Росії на благо України — The Economist

Нагадаємо, Британія готова надати Україні всі заморожені активи російського Центрального банку у Великій Британії на тій підставі, що Росія все одно буде змушена виплатити репарації Україні після закінчення війни, заявив міністр закордонних справ країни Девід Кемерон. 

Минулого року бельгійська фінансова компанія Euroclear, що спеціалізується на розрахунках за операціями з цінними паперами, а також на зберіганні та обслуговуванні активів цих цінних паперів, заробила 4,4 млрд євро на російських активах, які були заморожених санкціями ЄС.