UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС хоче запровадити санкції проти росіян, причетних до викрадення дітей з України

Механізм переслідування готують в 11-му пакеті санкцій

Європейський Союз прагне розширити санкції проти Росії, щоб націлити їх на осіб, причетних до викрадення дітей з України, заявив 31 травня прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, передає Reuters.

«Одинадцятий пакет санкцій, над яким ми працюємо, включає можливість переслідування осіб, відповідальних за викрадення дітей. Це те, над чим ми працюємо. Інший момент, на якому ми зосереджені, – це обхід санкцій. Надання можливості переслідувати відповідальних осіб», – сказав Рютте на спільній прес-конференції з прем'єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким в Гаазі.

Читайте також: Дві країни ЄС гальмують запровадження нових санкцій проти РФ — POLITICO

Нагадаємо що 17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт російського президента Владіміра Путіна та омбудсмена РФ з прав дитини Марії Львовой-Бєловой за співучасть у викраденні дітей з України. Як наслідок, у 123 країнах, які ратифікували Римський статут, вони повинні бути заарештованими, після чого їх мають передати до суду. 

30 травня російська пропаганда повідомила, що у Москві затримали українку, яка намагалася повернути в Україну дітей, незаконно депортованих росіянами з тимчасово окупованих територій. Раніше повідомлялося що окупанти планують нову хвилю депортації українських дітей з Луганської області до Росії під приводом «медичних оглядів».

Читайте також: 49 країн ООН офіційно засудили Росію через депортацію українських дітей – спільна заява

Виступаючи 15 травня в Радбезі ООН постпред України Сергій Кислиця заявив, що внаслідок російської агресії вбито 480, поранено 967 та депортовано понад 19 тисяч українських дітей. Кількість викрадених Росією дітей не є точною й у офіційних даних фігурують лише верифіковані. За словами уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця, кількість депортованих дітей сягає приблизно 150 тисяч. У квітні президент України Володимир Зеленський сказав, що «жодна міжнародна організація не може нам повернути дітей».