UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС хоче оподатковувати заморожені російські активи – задля допомоги Україні

Єврокомісія хоче ввести податок на прибуток від заморожених активів російського центробанку на понад 200 млрд євро

Лідери Європейського Союзу підтримують плани, які передбачають введення податку на прибуток, отриманий від активів російського центрального банку на суму понад 200 мільярдів євро і будуть шукати політичної підтримки ключових країн «Великої сімки». Отримані у якості податку кошти планують передавати для допомоги у відновленні України, пише Bloomberg. 

Під час саміту в Брюсселі 29 червня лідери ЄС висловилися за обережне вивчення варіанту цього непередбачуваного прибутку, незважаючи на низку складних питань щодо використання санкційних активів, розповіли агентству люди, знайомі з перебігом переговорів.

Читайте також: Росія своїми діями заслуговує на те, щоб її заморожені активи були конфісковані — британський парламентар

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн раніше заявляла, що представить план до літніх канікул, але зараз не ясно, коли це буде зроблено, враховуючи кількість перешкод, які все ще необхідно усунути, сказали люди, які попросили не називати їхніх імен, оскільки обговорення були приватними. 

Очікується, що активи російського центрального банку, заморожені в ЄС, принесуть близько €3 млрд додаткового прибутку. Більше половини активів знаходяться в готівці і на депозитах, в той час як «значна частина» – у цінних паперах, які перетворяться в готівку в міру їх погашення протягом наступних двох-трьох років. Багато з цих коштів знаходяться в Бельгії в розрахунковому гіганті Euroclear Ltd., де вони згенерували майже 750 мільйонів євро до першого кварталу цього року.

Читайте також: Сума заморожений активів росіян у Німеччині зменшується

«Під час цієї Європейської Ради ми обговорювали тему знерухомлених російських активів. Ми, Єврокомісія, виступимо з пропозицією, і ми розсудливо зосередимося на додаткових прибутках від іммобілізованих активів російського центрального банку, – сказала фон дер Ляєн журналістам після саміту 30 червня.

В рамках цих же зусиль ЄС буде шукати підтримки від країн G7, незважаючи на те, що переважна більшість активів центральних банків, що потрапили під санкції, знаходяться в Європі. Це пов'язано з тим, що деякі держави хочуть отримати підтримку G7 як умову для просування вперед, кажуть співрозмовники. Однак, за словами іншого співрозмовника, це, швидше за все, залишиться пропозицією ЄС, а не ініціативою «Великої сімки». 

Читайте також: ЄС розглядає можливість направити в Україну прибутки від заморожених російських активів на 196,6 млрд євро

ЄС і США вже обговорювали ці плани, і адміністрація Байдена була поінформована про прогрес, сказав один із співрозмовників. Обговорення з США та іншими сторонами продовжаться в найближчі дні і тижні. Британський чиновник заявив, що Британія підтримує план ЄС щодо податку на додаткові доходи і обговорює його з блоком. 

З політичної точки зору, виконавча влада ЄС також хоче, щоб низка ключових країн-членів ЄС, включаючи Бельгію та Францію, де знаходиться більшість активів, твердо стояли разом, перш ніж представити офіційну пропозицію.

Читайте також: ЄС знайшов легальний спосіб використати заморожені активи Центробанку РФ на користь України – Bloomberg

ЄС раніше оцінив, що окремий варіант, який він розглядав – створення компанії для інвестування коштів і використання отриманих доходів для відновлення України – є надто складним і юридично сумнівним. Він також дійшов висновку, що повне вилучення активів не є можливим.

Проте, хоча варіант з додлатковою виручкою є найменш проблематичним з усіх розглянутих ідей, існує певний юридичний ризик того, що він може бути оскаржений у суді. Дехто стверджує, що відсотки і прибутки, отримані від цих коштів, походять від активів, що перебувають під санкціями і, зрештою, належать Росії.

Читайте також: Єврокомісія не наважується на передачу Україні заморожених грошей Центробанку РФ

Офіційна пропозиція щодо варіанту «додаткового прибутку» буде розглядатися як інструмент зовнішньої політики – той самий інструмент, за допомогою якого запроваджуються санкції – і потребуватиме підтримки всіх держав-членів, щоб бути прийнятою, зазначають учасники дискусії.

Нагадаємо, що раніше Європейський Союз дійшов висновку, що не може законно конфіскувати заморожені російські активи, і замість цього зосередився «на тимчасовому їх використанні».