UA / RU
Підтримати ZN.ua

Японія та ЄС обговорять посилення співпраці у сфері безпеки на саміті наступного тижня — KYODO  

Сторони занепокоєні розширенням впливу Китаю. 

Японія і ЄС розглядають можливість оприлюднити спільну заяву про посилення співпраці в галузі морської безпеки, кіберпростору і безпеки ланцюгів поставок після того, як лідери сторін зустрінуться наступного тижня. Про це повідомляє KYODO.

Очікується, що президент Євроради Шарль Мішель і глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн проведуть черговий саміт з прем'єр-міністром Японії Фуміо Кішідою у Брюсселі 13 липня.

У своїй заяві Японія і ЄС, ймовірно, пообіцяють розширити спільні навчання в Індо-Тихоокеанському регіоні і допомогти зміцнити морську обороноздатність країн Південно-Східної Азії, очевидно, на тлі розширення впливу Китаю.

Японія і кілька членів Асоціації держав Південно-Східної Азії стають все більш обережними щодо Пекіна, який демонструє військовий і економічний вплив у регіоні, в тому числі в Східно-Китайському і Південно-Китайському морях.

Лідери ЄС опублікували комюніке за підсумками нещодавнього дводенного саміту, в якому заявили, що Східно-Китайське і Південно-Китайське моря мають "стратегічне значення для регіонального і глобального процвітання і безпеки", а також висловили занепокоєння через зростання напруженості в Тайванській протоці.

Читайте також: Війна чіпів: Китай заборонив купувати мікросхеми американської компанії Micron

У заяві також йдеться про те, що лідери ЄС підтвердили важливість торговельно-економічного партнерства між блоком і Китаєм, але зобов'язалися зменшити залежність від Пекіна, особливо у сфері ланцюгів поставок.

У сфері економічної безпеки Кішіда і лідери ЄС мають намір домовитися про спільну роботу над дослідженнями і розробкою напівпровідників наступного покоління і зміцненням ланцюжків поставок мікросхем та інших ключових промислових матеріалів.

Крім того, у вівторок Японія і ЄС підпишуть меморандум про взаєморозуміння з метою зміцнення співпраці у сфері ланцюжків поставок напівпровідників.

Минулого року Японія визначила напівпровідники, батареї і рідкоземельні елементи, як критичні товари і матеріали, наявність яких повинна бути стабільною, навіть в умовах надзвичайних ситуацій.

Запланована угода, зокрема, спрямована на розробку механізму обміну інформацією для запобігання потенційному дефіциту поставок мікросхем і супутніх товарів у разі кризи. Після участі у дводенному саміті НАТО, який відбудеться 11-12 липня у Литві, Кішіда відвідає Бельгію, де зустрінеться з лідерами ЄС.

Читайте також: Боррель відвідає Китай наступного тижня — Bloomberg

Раніше повідомлялося, що Пекін буде контролювати експорт деяких металів, які широко використовуються у напівпровідниковій промисловості. Це стало новим етапом в ескалації боротьби за доступ до високотехнологічних мікросхем між Пекіном і США.

Аналітики вважають, що рішення Пекіна обмежити експорт критично важливих мінералів ударить по ключових секторах у зусиллях ЄС із декарбонізації економіки і демонструє межі прагнень Заходу вивести ланцюги поставок далі від Китаю. Європа значною мірою залежить від Китаю в отриманні чистих технологій.