UA / RU
Підтримати ZN.ua

Греція може стати частиною гуманітарного коридору до Гази – ЗМІ

Країна розглядає плани залучення до гуманітарної коаліції 

Греція вивчає можливість створення гуманітарного морського коридору для транспортування товарів першої необхідності до Сектора Гази, який перебуває в облозі ізраїльськими військами після нападу на Ізраїль бойовиків палестинського руху ХАМАС.  

Про відповідну ініціативу повідомляють дипломатичні джерела видання Protothema, які зазначають, що «з самого початку вона [Греція] наголошувала на необхідності уникнути гуманітарної кризи в регіоні». 

Читайте також: Підтримка України не припиниться попри сподівання Путіна – прем’єр-міністр Греції в ООН

Грецький уряд обговорює морський гуманітарний коридор із зацікавленими сторонами, а також з європейськими партнерами і міжнародними організаціями, зазначає Protothema, згадавши, що про цей проект вперше публічно оголосив президент Франції Емманюель Макрон після саміту ЄС у Брюсселі 27 жовтня. За його словами, у якості бази цього гуманітарного коридору буде використовуватися Кіпр – через близькість до Гази. 

Макрон наголосив, що першочерговим завданням гуманітарного коридору є відправка морем і повітрям медикаментів, а також організація надання допомоги сушею у співпраці з ізраїльською владою, ООН і Єгиптом.

Читайте також: Конфлікт між Грецією й Туреччиною за Кіпр: Bloomberg про нове бачення ситуації

Нагадаємо, 28 жовтня, після інтенсивного артилерійського та ракетного обстрілу Сектора Гази, ізраїльські військові зайшли на його територію. Проте Ізраїль утримався від повномасштабного вторгнення і проводить обмежені наземні операції.

Раніше, під час візиту до Ізраїлю, Макрон закликав почути палестинців та зробити «рішучий перезапуск» відносин між ворогуючими сторонами. Пізніше президент Франції заявив, що «масована» наземна операція Ізраїлю у Секторі Гази була б «помилкою».