UA / RU
Підтримати ZN.ua

Франція готова визнати державність Палестини, але не «на емоціях» — Макрон

За словами французького президента, його країна визнає Палестинську державу в «слушний час».

Макрон не підтримує визнання Палестини "на емоціях".

Макрон не підтримує визнання Палестини "на емоціях".

Президент Франції Еммануель Макрон під час свого візиту до Німеччини заявив, що не підтримує визнання держави Палестина під впливом «емоцій». За його словами, таке рішення треба прийняти у «слушний час», передає BFMTV.

«У Франції немає табу, я повністю готовий визнати Палестинську державу… Я вважаю, що визнання має прийти у відповідний час, у той час, коли воно є частиною процесу, в якому держави регіону та Ізраїль візьмуть на себе зобов'язання і який дозволяє на основі реформи Палестинської адміністрації досягти корисного результату. Я не буду визнати емоції», - сказав Макрон.

Читайте також: Ізраїль відкликає для консультацій послів з Ірландії та Норвегії. Причина – визнання цими країнами Палестини

Заява лідера Франції пролунала на фоні визнання урядами Ірландії, Іспанії та Норвегії держави Палестина. Зазначається, що Дублін готовий встановити дипломатичні відносини з Рамаллою, столицею Палестинської держави.

Наразі державність Палестини визнали 144 зі 193 країн-членів ООН. Більшість з таких належать до «Глобального Півдня», а в ЄС вирішили зробити подібний крок тільки декілька країн: Болгарія, Угорщина, Кіпр, Польща, Румунія, Словаччина, Угорщина, Словаччина, Чехія та Швеція. Україна також визнає Палестинську державу, але не підтримує відносин із Сектором Гази.

Раніше прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу назвав рішення Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати державність Палестини «нагородою за тероризм». Він звернув увагу, що згідно з опитуваннями близько 80% палестинців підтримали атаку ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня 2023 року.