UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фінляндія планує додаткові заходи, щоб зупинити наплив нелегалів із Росії

Росія використовує нелегалів для «гібридних атак» на Фінляндію, вважають місцеві посадовці.

Фінляндія може вжити додаткових заходів, щоб зупинити незвично велике збільшення кількості шукачів притулку, які перетинають кордон із Росії. Фінська влада звинувачує Кремль у тому, що росіяни навмисно спрямовують мігрантів до адмінмежі.

За даними фінських прикордонників, в листопаді з Росії до Фінляндії в'їхали близько 900 біженців із таких країн, як Афганістан, Кенія, Марокко, Пакистан, Сомалі, Сирія і Ємен, пише Reuters.

Читайте також: Прем'єр Фінляндії розповів, чи планує країна переговори з РФ щодо ситуації на кордоні

У Фінляндії вже закрили всі пункти в'їзду на кордоні з РФ, окрім одного, але все ще очікують прибуття нових мігрантів.

«Розвідка говорить нам про те, що люди все ще прямують у напрямку кордону. Якщо так продовжуватиметься, то найближчим часом ми оголосимо про нові заходи», - заявив прем'єр-міністр Петтері Орпо.

Читайте також: Фіни застосували газ проти групи людей на кордоні з Росією

Він не надав жодних подробиць про те, який характер матимуть ці заходи. Водночас фінські ЗМІ повідомили з посиланням на анонімні джерела, що уряд провів переговори про закриття всього кордону з Росією.

Нагадаємо, агентство Євросоюзу Frontex, яке опікується охороною зовнішніх кордонів ЄС із іншими країнами, заявило про намір відправити 50 офіцерів та інший персонал, а також необхідне обладнання, зокрема патрульні машини, для посилення діяльності прикордонного контролю Фінляндії.

Читайте також: Фінляндія залучила військових до зведення захисних загороджень на російському кордоні

На фінсько-російському кордоні — різкий наплив мігрантів. Вони сотнями пишуть заяви про надання політичного притулку у Фінляндії. Такий сплеск кількості прохачів спричинив занепокоєння в Гельсінкі, де впевнені: Москва проводить цілеспрямовану політику створення міграційної кризи.

Про мотиви Кремля й про те, як має намір діяти фінський уряд, пише Володимир Кравченко в статті «Міграційна криза у Фінляндії: чотири мети Росії».