UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дуда погодився пом’якшити закон про розслідування російського впливу на Польщу

Спільна критика США та ЄС змусила Дуду покращити життя польській опозиції

Президент Польщі Анджей Дуда погодився на пом’якшення закону, який передбачає розслідування впливу Росії на Польщу в період між 2007 і 2022 роками. Як повідомляє Bloomberg, польський лідер вже запропонував відповідні зміни до закону – у відповідь на критику США та ЄС, які переймалися, що нове законодавство допоможе усунути лідерів опозиції від виборів восени 2023 року.  

Запропоновані зміни «врегулюють або змінять ті питання, які викликають найбільші суперечки і які дуже часто фальсифікуються в ЗМІ», – сказав Дуда другого червня. 

Читайте також: Польща закрила кордон для вантажівок з Росії та Білорусі

Серед запропонованих поправок до законодавства є ті, що не дозволять створеній Державній комісії з розслідування російського впливу накладати покарання, наприклад, заборонити чиновникам балотуватися на посаду. Також Дуда пропонує виключити законодавців з числа членів Держкомісії, яка складається з дев'яти осіб, а також полегшити оскарження її вердиктів. 

Раніше офіційні особи у Польщі назвали реакцію на новий закон з боку західних партнерів «непропорційною» і запропонували надати роз'яснення. Президент Дуда заявив, що він «шокований» необґрунтованою критикою та запропонував розтлумачити новий закон президенту США Джо Байдену.

Читайте також: Дуда про допомогу Україні: "В Польщі розуміють, що таке російський імперіалізм"

Пом’якшення законодавства з боку президента Польщі є спробою розрядити нову точку конфлікту між Польщею та її основними союзниками. Критики, одразу після підписання закону Дудою, заявили, що він може дозволити правлячій партії фактично віддати під суд лідера опозиції Дональда Туска – за кілька місяців до виборів, запланованих на жовтень. 

Правляча партія «Право і справедливість» Ярослава Качинського роками звинувачувала Туска в потуранні російському впливу під час його прем'єрства з 2007 по 2014 рік. Президент Дуда заявив про необхідність створення подібної комісії на європейському рівні, «щоб розслідувати вплив Росії також у європейських інституціях».