UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дипломат пояснив чому новий пакет антиросійських санкцій буде «найслабшим» – Reuters

«Жодних гучних назв» у 13-му пакеті санкцій не буде

Європейська комісія не додасть жодних нових заборон на імпорт до 13-го пакету санкцій проти Росії, який буде «найслабшим» з усіх ухвалених. Єврокомісія та країни-члени Європейського Союзу хочуть швидко ухвалити новий пакет заходів до другої річниці вторгнення Росії в Україну 24 лютого, а тому готують документ, який викличе мінімальні дебати між країнами-членами – незважаючи на заклики деяких країн заборонити більше російського експорту, наприклад, алюмінію.

«Будуть списки з сотнями... назв юридичних та фізичних осіб. Жодних гучних назв (компаній)», – сказав один з дипломатів, але уточнив, що від Єврокомісії ще може надійти пропозиція розширити список російських компаній, яким фірми ЄС не зможуть продавати товари подвійного призначення, повідомляє Reuters.

Читайте також: Рада ЄС продовжила санкції проти Росії

Джерела агентства додали, що після ухвалення 13-го пакету санкцій Єврокомісія швидко запропонує 14-й пакет заходів, який може включати деякі нові заборони на імпорт.

У Брюсселі вважають, що залишилося небагато питань, щодо яких країни ЄС могли б дійти одностайної згоди, а санкції щодо російського ядерного палива і скрапленого природного газу поки що не розглядаються.

Читайте також: Українські дрони вводять успішніші санкції проти російської торгівлі вуглеводнями, ніж Захід — The Spectator

Нагадаємо, газета The Financial Times вважає, що російська економіка залишається стійкою попри санкції – її тримають на плаву величезні доходи від експорту енергетичних ресурсів. Наприкінці 2023 року нафтогазові доходи російського бюджету почали скорочуватися – в цілому за 2023 рік вони впали на 24% порівняно з 2022 роком.