UA / RU
Підтримати ZN.ua

Bloomberg: «Повернення» до ЄС чи поглиблення ізоляції – який вибір сьогодні зроблять поляки

Сьогоднішні вибори вважають найбільш важливими з 1989 року, коли країна позбулася комунізму

Виборчі дільниці у Польщі закриються 15 жовтня о 21:00 за варшавським часом (22:00 за Києвом). Голосування зіштовхне «Право і Справедливість» Ярослава Качинського з «Громадянською платформою», очолюваною колишнім президентом Європейської ради Дональдом Туском. Навіть якщо партії не отримають потрібну більшість, обидві мають потенційні можливості сформувати уряд з партнерами по коаліції.

Третій термін поспіль для «Права і справедливості» закріпить контроль партії над найбільшою економікою Східної Європи і продовжить ізоляцію Польщі в Європейському Союзі як перешкоди для політики в різних сферах – від міграції до клімату. Якщо Туск отримає достатню підтримку більшості, це означатиме повернення Польщі в лоно ЄС, пише Bloomberg.

Читайте також: Ціни на пальне: чому вони нижчі у Польщі, ніж в Україні

Із чим прийшов на вибори Качинський

EPA-EFE/PIOTR POLAK POLAND OUT

Націоналісти Качинського зіграли на сільській, переважно католицькій базі партії: виступаючи проти міграції, абортів і лібералізму. Лідер партії націлився на постійно зростаючий список ворогів, серед яких міські еліти, ЛГБТК-активісти, інституції ЄС і – з огляду на пам'ять про Другу світову війну – Німеччина. Мішенню №1 став Туск, якого звинувачували у співпраці з Москвою та виконанні наказів з Берліна.

«Право і справедливість» послідовно позиціонувала себе як сильного захисника національної безпеки перед обличчям війни Росії в Україні. Вона також використовувала інші інструменти, щоб вичавити потенційні переваги: уряд призначив референдум щодо міграційної політики на час виборів, щоб заохотити антиімміграційних виборців прийти на нього, державний нафтопереробний завод Orlen утримував низькі ціни на пальне напередодні голосування, а центральний банк, яким керує союзник уряду, здійснив різке зниження відсоткових ставок.

Читайте також: У Польщі напередодні виборів звільнилися двоє високопоставлених генералів

Як далеко може зайти Туск

EPA-EFE/Darek Delmanowicz

Шлях Туска до більшості у парламенті лежить через дві інші проєвропейські партії – правоцентристський альянс «Третій шлях» та «Ліві». Навіть якщо вони мають різні пріоритети, ці три фракції пообіцяли відновити верховенство права і налагодити зв'язки з ЄС. Їхньою кінцевою спільною метою є усунення «Права і справедливості» від влади.

Опозиція сподівається, що цей тристоронній альянс забезпечить щонайменше 231 місце у 460-місній нижній палаті парламенту. Партії вже мають спільних кандидатів для участі в перегонах до Сенату, верхньої палати парламенту Польщі.

Але будь-яке повернення Туска до влади може зайняти певний час. Якщо «Громадянська платформа» не переможе, президент Польщі Анджей Дуда – колишній член «Права і справедливості» – може дати правлячій партії першу спробу сформувати уряд. Цей процес може зайняти кілька тижнів.

Читайте також: Польща перевірить українських біженців на законність отримання соцвиплат

Нагадаємо, на думку Politico, польські партії занадто зосередили увагу на фермерському електораті – це їм не допоможе. 

Раніше були названі сім ключових політиків, які можуть сформувати політичний ландшафт у Польщі у найближчий час.