UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вірменія визнала Палестину як державу, в Ізраїлі відреагували

Ізраїль викликав для пояснень посла Вірменії

21 червня Міністерство закордонних справ Вірменії заявило, що Єреван визнає Палестину як державу, відзначивши катастрофічну гуманітарну ситуацію в Секторі Гази і військовий конфлікт між воєнізованим палестинським угрупуванням ХАМАС і Армією оборони Ізраїлю, що триває з жовтня 2023 року.

«Республіка Вірменія щиро зацікавлена у встановленні миру та стабільності на Близькому Сході, довгострокового миру між єврейським та палестинським народами. На різних міжнародних майданчиках ми завжди виступали за мирне та всеосяжне врегулювання палестинського питання та продовжуємо підтримувати вирішення ізраїльсько-палестинського конфлікту на основі принципу «двох держав». Ми переконані, що це єдиний спосіб гарантувати, що палестинці та ізраїльтяни зможуть втілити у життя свої легітимні устремління. На підставі вищевикладеного Республіка Вірменія підтверджує свою відданість міжнародному праву, принципам рівності, суверенітету та мирного співіснування народів та визнає Державу Палестину», – йдеться у заяві МЗС Вірменії.

Після заяви Вірменії МЗС Ізраїлю викликало посла Вірменії в Тель-Авіві «на бесіду з доганою», передає агентство «Новости-Армения».

Читайте також: Франція готова визнати державність Палестини, але не «на емоціях» — Макрон

Нагадаємо, Палестину як незалежну державу визнали в Іспанії, Ірландії та Норвегії. Серед останніх державність Палестини визнала Словенія. Парламент країни більшістю голосів визнав незалежну Палестинську державу, відхиливши пропозицію щодо проведення референдуму з цього питання.

Раніше прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив, що визнання палестинської держави схоже на роздачу «нагороди за тероризм».

Читайте також: Розпуск військового кабінету Ізраїлю показав глибокі розбіжності в країні щодо підходів до війни в Газі — The Hill

Президент Володимир Зеленський заявив у червні, що Україна визнає дві держави – і Палестину, і Ізраїль. Тому на Саміт миру у Швейцарії було запрошено представників як Ізраїлю, так і Палестини.