UA / RU
Підтримати ZN.ua

Використання викопного палива у світі сягнуло рекордного рівня, попри розвиток “чистої енергетики”

Країни, що розвиваються, дедалі більше покладаються на вугілля, газ і нафту.

Минулого року споживання викопного палива у світі сягнуло рекордного рівня, внаслідок чого викиди вперше перевищили 40 гігатонн CO2, повідомляє The Guardian.

Читайте також: Зміни клімату: метеорологиня розповіла, якими будуть майбутні зими

Попри рекордний рівень зростання використання відновлюваних джерел енергії у 2023 році, споживання викопних видів палива також продовжувало збільшуватися.

За словами вчених, звіт виявив "ще один рік максимумів у спраглому до енергії світі", включаючи рекордно високе споживання викопного палива, яке зросло на 1,5%.

В той час як викиди енергетичної промисловості, можливо, досягли піку в розвинених державах, країни, що розвиваються, продовжують збільшувати залежність від вугілля, газу й нафти.

Згідно зі звітом, минулого року викопне паливо становило 81,5% світової первинної енергії, що лише дещо менше, ніж 82% позаминулого року, навіть попри те, що вітрові та сонячні електростанції виробили рекордні обсяги екологічно чистої електроенергії.

У звіті, авторами якого є консультанти KPMG та Kearney, йдеться про те, що минулого року вітрова та сонячна енергетика зросла на 13%, досягнувши нового рекорду в 4748 терават-годин у 2023 році.

Але цього було недостатньо, щоб відповідати підвищенню світового споживання первинної енергії, яке минулого року зросло на 2% до рекордного рівня, що призвело до збільшення використання викопного палива.

Огляд показав, що “світовий апетит” до газу залишився стабільним у 2024 році, тоді як споживання вугілля зросло на 1,6%, а попит на нафту збільшився на 2%, вперше досягнувши 100 млн барелів на день.

Зокрема, минулого року споживання викопного палива в Індії зросло на 8%, що відповідало зростанню загального попиту на енергію і становило 89% від загального обсягу використання енергії. Це означає, що вперше в Індії було використано більше вугілля, ніж у Європі та Північній Америці разом узятих.

У Європі частка викопного палива впала до рівня нижче 70% використання первинної енергії вперше з часів промислової революції, що зумовлено зниженням попиту, а також зростанням використання відновлюваних джерел. Попит на газ в Європі продовжує падати після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, яке вдарило по імпорту газу трубопроводами. 

Читайте також: Сьогоднішнє потепління – лише "квіточки": кліматологи пророкують "ягідки"

Раніше повідомлялося, що глобальні викиди вуглекислого газу від енергетики зросли до нового максимуму в 2023 році, попри скорочення використання викопного палива в розвинених економіках ЄС та США, згідно зі звітом Міжнародного енергетичного агентства (МЕА). 

За словами вчених, якщо світ хоче досягти цілей щодо обмеження глобального підвищення температури і запобігання зміні клімату, то в найближчі роки необхідне глибоке скорочення викидів, головним чином від викопного палива.