UA / RU
Підтримати ZN.ua

Газова криза в Європі може повернутися: вже з подвоєними тарифами – Bloomberg

Цієї зими Європу врятувала м’яка погода.

Криза на газовому ринку Європи може повернутися наступної зими, і ціни можуть зрости більш ніж удвічі з пожвавленням попиту. Помірні температури та спроби скоротити споживання спричинили падіння базового рівня природного газу до позначки менш ніж 40 євро за мегават-годину з рекордних рівнів, досягнутих у серпні минулого року після того, як Росія стиснула потоки трубопроводів, пише Bloomberg

За словами делегатів газової конференції Flame в Амстердамі, самозаспокоєння серед споживачів – від промисловості до електростанцій і домогосподарств – становить загрозу ймовірного посилення ринку до зими.

Читайте також: Близько 90% газових мереж Німеччини можуть стати непотрібними через 10 років – аналітики

Цієї зими Європу врятувала м’яка погода та слабкий попит на ЗПГ (зріджений природний газ) з боку Китаю, але невідомо, чи триватимуть і далі ці пом'якшувальні умови. Контракти на зимовий місяць уже вказують на прибуток, але ринок, можливо, недооцінює, наскільки він може стати жорсткішим із першими морозами.

«Ранні зимові холоди – це найстрашніше», – сказала Саманта Дарт, аналітик Goldman Sachs Group Inc., в інтерв’ю в кулуарах конференції. Ціни вище 100 євро все ще є «дуже реалістичними», хоча слабкий попит може затримати зростання, яке банк раніше очікував у серпні.

Читайте також: У Росії визнали, що не зможуть виробляти власні газові турбіни великої потужності для електростанцій

Також незрозуміло, яка частина зниження попиту – спричинена зростанням цін минулого року – є постійною, а яка – чутливою до ціни та може повернутися. 

Згідно з даними торгового гіганта Vitol Group, ринок залишатиметься напруженим, доки після 2026 року не з’явиться нова поставка зрідженого природного газу.

Читайте також: Норвегія планує збільшити видобуток газу, щоб замінити постачання з РФ – Bloomberg

Ринок «буде набагато більш вразливим до ризиків», сказав на конференції Стюарт Сандерс, голова короткострокової торгівлі ЗПГ у Vitol.