UA / RU
Підтримати ZN.ua

Знизити вплив Китаю: Байден дає нові обіцянки лідерам  островів Тихого океану

У понеділок президент Джо Байден зустрівся з лідерами тихоокеанських островів для другого саміту в Білому домі. Трохи більше ніж за рік, що є частиною спроб, спрямованих на  зниження  експансії Китаю в регіон, який Вашингтон вважає стратегічно важливим, пише Reuters.  

Перш ніж привітати лідерів островів, Байден оголосив про дипломатичне визнання Штатами ще двох тихоокеанських острівних держав, Островів Кука та Ніуе.

Читайте також: Кім Чен Ин написав листа Сі Цзіньпіну: заявив про готовність до "тісної співпраці" з Китаєм

Видання також пише про виділення Вашингтоном ще 200 мільйонів доларів на проєкти в регіоні, спрямовані на пом’якшення наслідків зміни клімату, стимулювання економічного зростання..

Читайте також: Філіппіни заявили, що Китай встановив бар'єр на мілині у спірних водах 

Рік тому Байден прийняв інавгураційний саміт 14 тихоокеанських острівних держав і мав знову зустрітися з ними в Папуа-Новій Гвінеї в травні. Ця зустріч була скасована, коли криза боргу США змусила Байдена скоротити поїздку до Азії.

Читайте також: Китай оголосив про всеосяжне стратегічне партнерство з багатою на ресурси країною Південно-Східної Азії

Минулого року його адміністрація пообіцяла допомогти жителям острова протистояти «економічному тиску» Китаю, а спільна декларація вирішила зміцнити їхнє партнерство, заявивши, що вони поділяють бачення регіону, де «може процвітати демократія».