UA / RU
Підтримати ZN.ua

Військові літаки Китаю перетнули серединну лінію Тайванської протоки, острів підняв винищувачі

Пекін відновив військову активність навколо Тайваню.

В неділю, 11 червня, китайські військові літаки перетнули серединну лінію Тайванської протоки, заявило Міністерство оборони Тайваню. Острів підняв винищувачі. Крім того, чотири військові кораблі Китаю здійснювали бойове патрулювання, повідомляє Reuters.

Це вже вдруге менш ніж за тиждень Тайвань повідомляє про відновлення військової активності Китаю після того, як у четвер, 8 червня, 37 китайських військових літаків увійшли в зону ідентифікації протиповітряної оборони острова.

Китай, який вважає демократично керований Тайвань своєю територією, протягом останніх трьох років регулярно відправляв літаки до острова, але не в територіальний повітряний простір Тайваню.

У короткій заяві Міністерство оборони Тайваню повідомило, що у неділю воно зафіксувало 24 літаки китайських ВПС, включаючи винищувачі J-10, J-11, J-16 і Су-30, а також бомбардувальники H-6.

Міноборони не уточнило, куди рухалися літаки, але заявило, що десять із них перетнули серединну лінію Тайванської протоки, яка розділяє обидві сторони і раніше була неофіційним бар'єром. Пекін наголошує, що не визнає цього і регулярно перетинає лінію з минулого року.

Крім того, чотири кораблі ВМС Китаю також були залучені до спільного бойового патрулювання.

Тайвань відправив свої винищувачі, розгорнув кораблі і ракетні системи наземного базування для спостереження, повідомивши, що використовує типові моделі для відповіді на таку китайську активність.

Раніше Китай заявляв, що такі місії спрямовані на захист суверенітету країни і націлені на «змову» між Тайванем і Сполученими Штатами.

У квітні Китай провів масштабні військові навчання навколо Тайваню після візиту до США президента острова Цай Інвень. Уряд Тайваню відкидає претензії Пекіна і заявляє, що лише народ острова може вирішувати своє майбутнє. Водночас Китай ніколи не відмовлявся від застосування сили для встановлення контролю над Тайванем.

Читайте також: Есмінець Китаю ледь не зіштовхнувся з кораблем США у Тайванській протоці

Раніше повідомлялося, що США, Тайвань і Японія будуть обмінюватися даними з військово-морських розвідувальних безпілотників у режимі реального часу, що демонструє прагнення Вашингтона посилити координацію в разі нападу Китаю на Тайвань. 

Голова Командування повітряної мобільності ВПС США генерал Майк Мініхан прогнозує, що війна між Китаєм і Сполученими Штатами може початися вже через два роки.

Однак розвідувальне співтовариство США вважає, що Китай не хоче військового конфлікту навколо Тайваню, хоча і сповнений рішучості взяти незалежний острів під свій контроль.