UA / RU
Підтримати ZN.ua

США попередили про ризики для іноземних компаній у Китаї на тлі нового закону про боротьбу зі шпигунством — Reuters

Зокрема, йдеться про зростання ризиків переслідування та неправомірних затримань. 

США попередили про ризики на тлі нового закону Китаю про боротьбу зі шпигунством, заявивши, що американські та інші іноземні компанії в країні можуть зіштовхнутися зі штрафними санкціями з боку китайської влади за звичайну ділову діяльність. Про це повідомляє Reuters.

Цього року китайські законодавці ухвалили широкомасштабне оновлення антишпигунського законодавства Пекіна, яке набуває чинності 1 липня, заборонивши передачу будь-якої інформації, пов'язаної з національною безпекою, і розширивши визначення шпигунства.

Цього року Китай також посилив тиск на американські консалтингові та аудиторські компанії, що нервує іноземних інвесторів у другій за величиною економіці світу.

Національний центр контррозвідки і безпеки США (NCSC) заявив, що Китай розглядає вихідний потік даних як загрозу національній безпеці, і що нові та чинні закони можуть змусити китайських громадян, які працюють в іноземних компаніях, допомагати китайській розвідці.

Читайте також: Китай ухвалив новий закон про зовнішню політику з низкою інструментів для "протидії Заходу" — Bloomberg

"Ці закони надають уряду Китаю  розширені правові підстави для доступу до даних, що зберігаються американськими компаніями в Китаї, і контролю над ними", - заявили в NCSC.

"Американські компанії та приватні особи в Китаї також можуть зіштовхнутися з санкціями за традиційну ділову діяльність, яку Пекін вважає актами шпигунства, або за дії, які, на думку Пекіна, сприяють іноземним санкціям проти Китаю", - йдеться в повідомленні.

Невизначеність закону означає, що "будь-які документи, дані, матеріали або предмети" можуть бути визнані такими, що мають відношення до національної безпеки Китаю — це також ставить під загрозу журналістів, науковців і дослідників.

Посольство Китаю у Вашингтоні заявило, що Пекін має право захищати національну безпеку за допомогою внутрішнього законодавства.

Китайський лідер Сі Цзіньпін наголошує на національній безпеці з моменту вступу на посаду у 2012 році. Підозрілість у Китаї до США та їхніх союзників зросла з посиленням американсько-китайського суперництва, проте Пекін наполягає на тому, що він відкритий для іноземних інвестицій.

Американські чиновники повідомили Reuters, що з моменту прийняття нового закону в Китаї у квітні вони отримали шквал запитань від бізнесу та інших груп про ризики.

У п'ятницю, 30 червня, Державний департамент США також оновив свої рекомендації щодо подорожей до Китаю, заявивши про підвищений "ризик неправомірних затримань" серед застережень для американців, щоб вони переглянули свої поїздки до цієї країни. Посол США в Китаї сказав, що переслідування Пекіном американських фірм є політично мотивованим і Вашингтон дасть відповідь.

Читайте також: США розглядають нові можливості для уповільнення потоку чіпів до Китаю — Reuters 

Раніше повідомлялося, що влада Китаю проводить цілеспрямовані розслідування щодо шпигунства проти іноземних консалтингових компаній, які працюють в країні після нещодавніх обшуків в офісах кількох міжнародних фірм. Посилюються підозри щодо іноземних фірм, а також китайських компаній, які працюють у сфері юридичного аудиту та бізнес-досліджень.