UA / RU
Підтримати ZN.ua

Представник Китаю з питань клімату заявив, що повністю відмовитися від викопного палива — нереально

Китай вважає, що викопне паливо має продовжувати відігравати важливу роль у підтримці світової енергетичної безпеки.

Повна поступова відмова від викопного палива “не є реалістичною”, заявив головний чиновник Китаю, відповідальний за кліматичну політику, додавши, що ці види палива, які призводять до глобального потепління, повинні продовжувати відігравати життєво важливу роль у підтримці світової енергетичної безпеки. Про це повідомляє Reuters.

Китай є найбільшим у світі споживачем викопного палива, включаючи вугілля і нафту, і його спеціальний представник з питань клімату Се Чженхуа відповідав на коментарі послів на форумі в Пекіні напередодні кліматичної зустрічі COP28 в Дубаї в листопаді. 

Читайте також: Глобальне потепління вдарить по запасах продовольства у світі раніше, ніж очікувалося — The Guardian 

Країни перебувають під тиском, щоб взяти на себе більш амбітні зобов'язання щодо боротьби з глобальним потеплінням після того, як за результатами глобального "підбиття підсумків", проведеного під керівництвом ООН, лише в цьому десятилітті знадобиться 20 гігатонн додаткових скорочень викидів вуглекислого газу, щоб утримати температуру від перевищення критичного порогу в 1,5 градуса за Цельсієм.

Підбиття підсумків буде в центрі дискусій на кліматичній зустрічі COP28, і учасники сподіваються, що це створить політичну волю для встановлення чітких цілей щодо припинення використання вугілля та нафти.

Однак, за словами Се, непостійний характер відновлюваних джерел енергії та незрілість ключових технологій, таких як зберігання енергії, означає, що світ повинен продовжувати покладатися на викопні види палива, щоб забезпечити економічне зростання.

"Повністю відмовитися від викопного палива нереально", - сказав Се, який представлятиме Китай на Конференції ООН з питань зміни клімату (COP28) цього року.

На кліматичних переговорах у Глазго в 2021 році Китай очолив зусилля, спрямовані на зміну формулювання остаточної угоди з "поетапної відмови" на "поступове скорочення" викопного палива. Китай також виступає за посилення ролі технологій у боротьбі зі зміною клімату.

Хоча питання припинення використання викопного палива не буде обговорюватися на COP28, Се сказав, що Китай відкритий до встановлення глобальної мети з відновлюваної енергетики, якщо вона буде враховувати різні економічні умови різних країн.

Читайте також: Вчені попереджають про прискорення темпів вимирання дикої природи

Він також додав, що вітає обіцянки свого американського колеги Джона Керрі про те, що незабаром буде створено щорічний фонд для допомоги країнам, що розвиваються, в адаптації до зміни клімату в розмірі ста мільярдів доларів США, але заявив, що це "лише крапля в морі".

Китай і Сполучені Штати, дві найбільші у світі країни-джерела викидів парникових газів, відновили переговори на вищому рівні з питань клімату в липні після перерви, спричиненої візитом колишнього спікера Палати представників Ненсі Пелосі на Тайвань.

Китай відкинув спроби США розглядати зміну клімату як дипломатичний "оазис", який можна відокремити від ширшої геополітичної напруженості між двома сторонами, а торговельні санкції Штатів проти китайських сонячних панелей все ще залишаються болісним питанням.

Се сказав, що протекціонізм може призвести до зростання цін на сонячні панелі на 20-25% і стримувати енергетичний перехід, а також закликав країни не "політизувати" співпрацю в галузі нової енергетики.

Читайте також: Країни ЄС повинні подолати "розрив у плануванні", щоб досягти кліматичних цілей — The Guardian

Раніше лідер Китаю Сі Цзіньпін заявив, що Пекін буде йти власним шляхом скорочення викидів вуглецю. В останні роки Китай інвестував значні кошти в екологічно чисту енергетику. Потужності сонячної енергетики в Китаї зараз більші, ніж у решти країн світу разом узятих, і він також лідирує у світі за вітроенергетичними потужностями та кількістю електромобілів.

З іншого боку, країна прискорила затвердження розвитку нових вугільних електростанцій через відновлення уваги до "енергетичної безпеки", що викликає занепокоєння екологів, які вважають, що ці нові проекти зроблять відхід від вугілля повільнішим і складнішим.