UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай запровадив санкції проти американської компанії та двох дослідників 

Санкції запроваджені за роботу над звітом про порушення прав людини у Сіньцзяні.

Китай запровадив санкції проти американської компанії Kharon і двох дослідників за роботу, пов'язану з питанням дотримання прав людини у Сіньцзяні. Про це повідомляє Bloomberg.

Китай заморожує будь-які активи, що належать Kharon, заявила речниця Міністерства закордонних справ Пекіна Мао Нін. 

Директору з розслідувань компанії Kharon Едмунду Сю та аналітику Ніколь Моргрет також заборонили в'їзд до Китаю і заморозили всі їхні активи. Моргрет раніше була аналітиком Центру передових оборонних досліджень, а зараз працює в комісії Конгресу.

Читайте також: Китай засудив відому уйгурську вчену до довічного ув'язнення — WP

Китайським компаніям також заборонили працювати з Kharon, Сю і Моргрет. Однак ці санкції є значною мірою символічними, оскільки компанія і двоє дослідників навряд чи мають багато бізнесу або власності в Китаї.

Раніше цього місяця США запровадили санкції проти двох китайських чиновників, заявивши, що вони пов'язані з порушеннями прав людини щодо груп меншин, зокрема уйгурів у регіоні Сіньцзян. Мао Нін заявила, що санкції Китаю були відповіддю на цей крок США.

Компанія Kharon повідомила, що "продовжуватиме надавати об'єктивні, незалежні та засновані на надійних джерелах дослідження й аналітику".

Влітку США розширили заборону на імпорт з регіону Сіньцзян, включивши ще дві компанії до санкційного списку.  У 2022 році в США набув чинності Закон про запобігання примусовій праці уйгурів, згідно з яким забороняється імпорт товарів, частково або повністю виготовлених у Сіньцзяні, якщо компанії не доведуть, що їхня продукція не пов'язана з примусовою працею. Китай заперечує використання примусової праці. 

 "США знову вигадали і поширюють неправдиві наративи, пов'язані з Сіньцзяном", - заявила на брифінгу Мао Нін.

Китай звинувачують у відправці мільйонів представників меншин до таборів перевиховання в Сіньцзяні з метою приборкання тероризму. 

Китай і раніше запроваджував санкції проти американських громадян і компаній. У 2021 році Пекін оголосив про обмеження проти колишніх американських чиновників, які відіграли важливу роль у формуванні конфронтаційної позиції адміністрації експрезидента США Дональда Трампа щодо Китаю. Крім того, Пекін запроваджував санкції проти американських виробників зброї за продаж озброєння Тайваню.

Читайте також: США запровадили санкції проти кількох китайських компаній через примусову працю уйгурів

Чергові санкції запроваджені на тлі поліпшення зв'язків між Китаєм і США після зустрічі між лідерами країн Джо Байденом і Сі Цзіньпіном у листопаді. За самітом Байдена та Сі уважно стежили в усьому світі. Які висновки можна зробити після нього? Яким є його значення для України? Про це пише Віктор Константинов у статті “Зустріч Байдена та Сі: короткий перепочинок перед неминучою бурею”.