UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай закликав Японію скасувати обмеження на експорт напівпровідників

Японія разом з Нідерландами погодилася приєднатися до американських заходів експортного контролю.

Міністр торгівлі Китаю Ван Веньтао закликав Японію припинити контроль за експортом напівпровідників, назвавши це «неправомірними діями», які серйозно порушують міжнародні економічні та торговельні правила. Про це повідомляє Reuters.

Засудження експортних обмежень з боку Китаю прозвучало під час переговорів Вана з міністром торгівлі Японії Ясутоші Нісімурою.

У січні Японія разом із Нідерландами погодилася приєднатися до американських заходів експортного контролю, які обмежують продаж деяких інструментів для виробництва мікросхем до Китаю, а також запровадила обмеження на експорт 23 видів обладнання для виробництва напівпровідників.

Читайте також: Війна чіпів: Китай заборонив купувати мікросхеми американської компанії Micron

США запровадили обмеження минулого року з метою уповільнити роботу Китаю над технологіями, які можуть бути використані для розробки систем ядерної зброї та штучного інтелекту.

Японія у своїх заявах щодо експортного контролю не виокремлювала Китай, сказавши лише, що виконує обов'язок сприяти міжнародному миру і стабільності.

У новій заяві китайського Міністерства торгівлі також йдеться про те, що Пекін «готовий працювати з Японією для просування практичного співробітництва у ключових економічних і торговельних сферах».

У п'ятницю, 26 травня, Нісімура зустрівся з міністром торгівлі США Джиною Раймондо, і вони домовилися про поглиблення співпраці в галузі досліджень та розробок передових чіпів і технологій, таких як квантові обчислення та штучний інтелект.

Під час саміту Ван також зустрівся з Раймондо і торговим представником США Кетрін Тай, розкритикувавши економічну і торговельну політику Штатів щодо Пекіна, в тому числі очолювану Індо-Тихоокеанську економічну структуру, яка виключає Китай і спрямована на створення альтернативи його впливу, орієнтованої на США.

Цього місяця США, Японія та інші країни G7 домовилися «зменшити ризики», але не від'єднуватися від Китаю, послаблюючи свою залежність від другої за величиною економіки світу в усьому - від мікросхем до корисних копалин.

Читайте також: Китайські компанії все більше витрачають на технологічні дослідження та розробки — Bloomberg

Раніше повідомлялося, що у жовтні 2022 року адміністрація Джо Байдена оголосила про нові обмеження на продаж Китаю напівпровідникових технологій, виготовлених у будь-якій точці світу з допомогою американського обладнання – задля зменшення доступу КНР до критично важливих технологій, необхідних для виробництва комп’ютерів чи зброї.

Згодом Японія заявила про обмеження експорту обладнання для виробництва напівпровідників, узгодивши свій контроль за торгівлею технологіями з прагненням США обмежити здатність Китаю виробляти сучасні чіпи. Також повідомлялося, що уряд Німеччини обговорює заборону експорту до КНР німецьких напівпровідникових хімічних речовин, що використовуються китайськими компаніями для виробництва чіпів.