UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай відправив рекордну кількість військових літаків через серединну лінію в Тайванській протоці

Військові острова зафіксували 56 китайських літаків.

Фото ілюстративне

Фото ілюстративне

Китай відправив рекордну кількість військових літаків через серединну лінію — встановлений США кордон у Тайванській протоці. Активізація Пекіна відбувається в той час, коли новий президент острова Вільям Лай обмірковує поїздку, яка може включати зупинку в Америці. Про це повідомляє Bloomberg.

Читайте також: Чого Тайвань може навчитися на прикладі війни в Україні? — WP

56 літаків перетнули серединну лінію станом на ранок четверга, 11 липня, заявило Міністерство національної оборони в Тайбеї. Тайванські літаки, судна ВМС і ракетні системи були задіяні "у відповідь".

За словами міністра закордонних справ Тайваню, Лай розглядає можливість транзиту через США під час потенційних візитів до країн, які мають зв'язки з островом. Деталі поїздки все ще обговорюються.

Минулого року Пекін відреагував на аналогічну зупинку в США попередниці Лая Цай Інвень, проведенням великих військових навчань. Цай зустрілася з тодішнім спікером Палати представників США Кевіном Маккарті, що викликало обурення Китаю, який виступає проти того, аби країни, з якими він має зв'язки, встановлювали офіційні контакти з Тайванем.

Чергові маневри військових літаків Китаю посилюють кампанію тиску, яку Пекін розгорнув після перемоги Лая на виборах у січні. Китай звинувачує нового президента Тайваню в прагненні до незалежності острова. 

Читайте також: США сподіваються перетворити Тайванську протоку на «безпілотне пекло» – Bloomberg

Хоча Пекін ніколи офіційно не визнавав серединну лінію, яку США встановили в 1954 році в період напруженості між двома сторонами, китайські військові десятиліттями поважали цей кордон. Але останніми роками армія Китаю активізувала перетин лінії, фактично зменшивши буферну зону й скоротивши час, який менша за чисельністю армія Тайваню має для реагування на будь-яку атаку з боку Пекіна. 

Китай пообіцяв, що візьме під контроль острів з 23-мільйонним населенням, у разі необхідності — силою.