UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай та Індія обговорили прикордонну суперечку: про що домовилися

Спірний кордон став джерелом напруженості у відносинах між сусідами.

Китай та Індія домовилися підтримувати мир уздовж спільного кордону під час нового раунду переговорів щодо прикордонної суперечки. Про це повідомляє Bloomberg.

"Обидві сторони обмінялися думками у відвертій, відкритій і конструктивній манері для якнайшвидшого і взаємоприйнятного вирішення", - йдеться в заяві Міністерства закордонних справ Індії після завершення переговорів у середу, 11 жовтня.

Читайте також: Вбивство лідера сикхів: Оттава та Нью-Делі ведуть переговори про долю десятків канадських дипломатів в Індії

Щонайменше 20 індійських і невідома кількість китайських солдатів загинули в перестрілці в червні 2020 року вздовж 3488 кілометрів спірного гімалайського кордону. Відтоді відносини між двома ядерними державами погіршилися: Індія скоротила масштаби видачі віз для громадян Китаю і посилила вимоги до компаній Пекіна.

Військово-дипломатичні переговори щодо врегулювання кризи на кордоні досягли поступового прогресу: обидві сторони відвели солдатів з кількох напружених точок.

Країни домовилися підтримувати "імпульс діалогу і переговорів через відповідні військові і дипломатичні механізми".

"Вони також зобов'язалися підтримувати мир і спокій на місцях у прикордонних районах", - повідомили в МЗС Індії.

Читайте також: Китай почав будувати радіотелескоп із 40-метровою апертурою для дослідження далекого космосу

Прикордонна суперечка між Індією та Китаєм триває з 1962 року. У результаті було проведено “лінію фактичного розмежування”. Однак дві країни не згодні з її точним місцем розташування, і обидві регулярно звинувачують одна одну в порушенні кордонів або прагненні розширити свою територію.