UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Дружба між Росією та Китаєм» піддалася випробуванням на кордоні РФ та Казахстану

Посольство Китаю розкритикувало допити китайських громадян російськими силовиками

Посольство Китаю в Москві розкритикувало жорстоке поводженням російської влади із китайськими громадянами на кордоні Росії та Казахстану, яке ставить під сумнів заяви про «широкої і глибокої дружби між Росією і Китаєм», які були зроблені під час візиту Сі Цзіньпіна до Москви у березні. Китайське посольство виступило з критикою через кілька днів після того, як китайський блогер із майже мільйоном підписників на Douyin (китайська версія TikTok) опублікував відео, в якому описав свої випробування на російсько-казахстанському прикордонному пункті пропуску. «Тепер у нас є глибоке розуміння широкої і глибокої дружби між Росією і Китаєм», сказав він.

«Жорстока і надмірна правоохоронна діяльність Росії в цьому інциденті серйозно порушила законні права та інтереси китайських громадян», – йдеться в повідомленні посольства, розміщеному 4 серпня у китайській соціальній мережі WeChat, передає Bloomberg.

Читайте також: Китай офіційно оголосив про участь у зустрічі в Джидді щодо миру в Україні

Посольство заявило, що п'ятьох громадян Китаю російські силовики «неодноразово допитували протягом чотирьох годин» на контрольно-пропускному пункті, коли вони намагалися перетнути російсько-казахстанський кордон 29 липня. За інформацією посольства, їм було відмовлено у в'їзді, а туристичні візи були анульовані. Посольство звернулося до МЗС Росії, ФСБ та Федеральної прикордонної служби після того, як чиновники переглянули відео, надане громадянами, які брали участь в інциденті.

Китайське посольство також заявило: «Це суперечить загальній картині китайсько-російської дружби і зростаючій тенденції дружніх міжлюдських обмінів між двома країнами».

Формулювання, використані в повідомленні китайського посольства, більше схожі на ті, які дипломати країни використовують для протестів проти західних країн. У повідомленні міститься вимога до Росії «пояснити причину інциденту, вжити активних заходів для усунення поганого впливу і гарантувати, що подібні інциденти не повторяться в майбутньому».

Читайте також: NYT: Дружба Сі Цзіньпіна з Путіним вже досягла свого піку

Нагадаємо, що у травні директор з глобального прогнозування Economist Intelligence Unit Агата Демаре у статті для Foreign Affairs висловила думку, що Китай не врятував Росію, а заявлена «дружба без обмежень» виявилася економічно однобокою. Раніше NYT повідомило, що лідер Китаю Сі Цзіньпін вказав президенту РФ Владіміру Путіну де знаходяться межі їхньої «безмежної» дружби.